FNV-Netwerk Zuid-Holland Centraal positief over coalitieakkoord Lansingerland

Lansingerland - Het coalitieakkoord Lansingerland 2022 - 2026 lijkt een goede basis voor een noodzakelijke sociale aanpak in de komende jaren. Kort samengevat is dit de conclusie van het FNV-Netwerk Zuid-Holland Centraal over het nieuwe coalitieakkoord 'Samen verantwoord verder' heeft.

Het FNV-Netwerk heeft het akkoord vooral vergeleken met het FNV-Tienpuntenplan dat een jaar geleden is toegestuurd aan de raadsfracties.
Enkele punten zijn:
- Werkgelegenheid en ondersteuning van uitkeringsgerechtigden. De coalitiepartijen kiezen voor een aanpak op diverse gebieden. De FNV vraagt of dit betekent dat dan ook de gemeente voor echte banen (dus met een vast dienstverband) zorgt en flexwerk beperkt.
- Wonen. De aankondiging van de bouwplannen in de paragraaf ‘Een plek voor iedereen’ is ambitieus te noemen. Er is een groot gebrek aan sociale huurwoningen. De FNV vindt in het akkoord hiervoor geen specifieke aandacht.
- Zorg voor kwetsbaren, jeugdzorg en hulp. Het akkoord heeft volgens het FNV-Netwerk terecht aandacht voor kwetsbaren op gebieden als wonen en duurzaamheid, vervoer en mobiliteit, financiële problematiek. De financiering van diverse plannen is echter onduidelijk.
De volledige reactie van de FNV is inmiddels gestuurd naar de gemeente Lansingerland.