Geslaagde Bedrijvenweek SOB Oostland:

Leerlingen vmbo nemen een kijkje in hun toekomst

Bergschenhoek - Van leerlingen die nu in klas 2 van het vmbo zitten, wordt komend schooljaar verwacht een ´profiel voor hun werkzame toekomst´ te kiezen. Om de scholieren binnen de doelgroep tegemoet te komen en hen het idee te geven wat er zo al aan te kiezen mogelijkheden is, organiseerde SOB Oostland speciaal voor hen een bedrijvenweek.

Arie van Driel

De bedrijvenweek bood de meer dan tweehonderd deelnemende leerlingen in de leeftijd van 13 t/m 15 jaar de mogelijkheid zich in tal van opzichten te oriënteren op de diverse functies en afdelingen binnen een groot aantal (regionale) bedrijven. Waaronder bijvoorbeeld McDonalds, ARR Ambulance Rotterdam Rijnmond, Wur Bleiswijk, Intratuin, Van der Helm, Anthura, Kwekerij Freek van der Velden en Berg Roses.
Ook Bergschenhoek Luchtcomfort en dierenwinkel De Kaaiman hadden zich als deelnemende organisatie aangemeld. Leerlingen van Wolfert Lansing gingen bij de ventilatiespecialist op bezoek. Die van de Melanchthon Business School doken in de wereld van aquarium, vijver en terrarium en alles wat daarin als levend wezen zwemt en verblijft.
Daarnaast was de bedrijvenweek bedoeld om de Nieuwe Leerweg nog maar weer eens te promoten. Voor deze nieuwe vorm van onderwijs is het belang van een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven belangrijk. Naast het volgen van lessen op school, lopen scholieren stage op een werkvloer naar eigen keuze.

Leerbedrijf

In dat opzicht mag Jan van der Veen als eigenaar van De Kaaiman, straks als erkend leerbedrijf minimaal drie stagiaires verwelkomen. Onder wie Jaden. Net als nog een aantal anderen uit zijn groep van de Melanchthon Business School heeft hij thuis zijn eigen aquarium. Al onderscheidt dat van hem zich van die van de anderen. Volgens eigen zeggen houdt hij Nederlandse roofvissen. Met de voorkeur voor de (kleine) baars en (dito) snoek. Die hij overigens zelf vangt.
Om de groep zich in het aanbod aan vissen, reptielen en amfibieën in de winkel te laten verdiepen, had Van der Veen een namenspeurtocht bedacht. Bij de Latijnse naam van vis of reptiel moest de Nederlandse naam worden gezocht. Zo ontdekten de scholieren met succes dat de Hyloxalus azureiventris een gewone kikker is. En achter Pterophyllum scalare de maanvis schuilgaat.

Ventilatie

Van een totaal andere orde was het bezoek van leerlingen van het Wolfert Lansing aan Bergschenhoek Luchtcomfort, onderdeel van R-Vent Netherlands. Tijdens de rondleiding van ruim twee kilometer over het immense bedrijfsterrein, ging het vooral over volledige ventilatie en luchtbehandelingsprojecten. Voor de twaalf deelnemende scholieren, onder wie vijf meisjes, was dit een even leerzame als verrassende kennismaking met deze vorm van techniek.
Zo maakte bijvoorbeeld de ventilatiebuis met een doorsnee van twee meter veel indruk. Zó groot? Ze hadden er vooraf geen flauw benul van. Net als trouwens van de ´wolk´ waarin zij ineens verdwenen. Geventileerde schone lucht is met het blote oog niet te zien. Bij Bergschenhoek Luchtcomfort hebben ze echter een trucje om onzichtbare lucht toch zichtbaar te maken. Plus de manier waarop die lucht zich verspreidt.
Leerling Joep vond het na afloop ´heel fascinerend´ wat hij had gezien. "Maar of ik dit later wil gaan doen? Ik neem deze nu opgedane ervaring en kennis in elk geval mee. Maar ik oriënteer me ook verder."