Thomas Jansen drievoudig Nederlands kampioen lange baan

Berkel en Rodenrijs - Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen lange baan in Amersfoort heeft Berkelaar Thomas Jansen goud behaald op de 200 en 400 meter wisselslag en op de 200 meter vlinderslag. Hij werd derde van Nederland op de 200 meter rugslag, goed voor een bronzen medaille.

Dit was de eerste Nederlandse kampioenschap lange baan (in een 50 meter bad) sinds 2019 en daarom voor Thomas ook pas de eerste NK lange baan bij de senioren. Op de eerste dag werd Thomas met ruime voorsprong Nederlands kampioen op de 400 meter wisselslag in 4.27,13. Op de tweede dag zwom de net 21-jarige Bouwkunde student de 400 meter vrije slag om ‘in het toernooi’ te blijven. Hij tikte in de finale als zesde aan in een persoonlijk record van 4.01,84. Op de 200 meter rugslag zwom Thomas op de derde dag naar een bronzen medaille in 2.05,74. De laatste dag werd afgesloten met twee nationale titels kort achter elkaar. Hij behaalde goud op de 200 meter vlinderslag in 2.01,45 en goud op de 200 meter wisselslag in 2.05,49.
Thomas had gehoopt dat er nu meer in zou zitten. “Natuurlijk is het super om een nationale titel te winnen, maar liever zwem ik een goede tijd als voorbereiding op de Europese kampioenschap in Rome”, aldus Thomas. “Wellicht was dit nu te hoog gegrepen aangezien ik de laatste twee maanden minder heb getraind. Ik moest tijd vrijmaken voor het afronden van mijn studie. De dag voordat de NK begon heb ik mijn afstudeerscriptie ingeleverd en hoop ik hiermee een intensieve periode te hebben afgesloten. Het is pittig om topsport te combineren met een studie.”
De komende weken zal Thomas hard trainen om zich voor te bereiden op de Europese kampioenschappen die van 11 tot en met 17 augustus in Rome zullen worden gehouden.