Minitruckers én miniboten in Willem Huygensz en Parktuin

Circuit vol trucks (met of zonder oplegger) en prachtige boten in de vijver

Berkel en Rodenrijs - Met name de jeugd zal zich er weer op verheugen: het Minitruckers-festival komt weer met een expositie en demonstratie naar Berkel en Rodenrijs en wel op zondag 22 mei in gebouw Willem Huygensz en bij goed weer ook buiten. Ook dit keer wordt het evenement georganiseerd door Cultuur aan het Lint.

John Hofman

Het is alweer een paar jaar geleden dat we deze prachtige modelbouw konden bewonderen in Willem Huygensz, omdat corona dit helaas verhinderde. Op een door verwoede modelbouwers uit heel Nederland en uiteraard ook Lansingerland gebouwd circuit zagen we tientallen zelfgebouwde trucks rondrijden, laden en lossen. Dat gaat er nu weer komen, maar het wordt nog grootser aangepakt, want ook een aantal miniboten komt naar Berkel en Rodenrijs. Bij goed weer, en daar hopen we uiteraard op, zullen modelbouwers uit Wassenaar deze, elektronisch aangestuurd, laten varen in de vijver van de mooie tuin achter de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk aan de Noordeindseweg 104. Regent het die dag dan wijkt men uit naar ’t Koetshuys, waar ze in een bassin zullen rondvaren en te zien zijn. Ook is er gelegenheid je vragen over modelbouw kunt afvuren op de bouwers. Dat kan natuurlijk ook bij de minitruckers. Met twee daarvan zitten we om de tafel: Kees Overmeer en Danny Hijdra uit Berkel.

Modelbouw

Danny Hijdra startte in september 1988 met modelbouw in de garage van vader Bram op het terrein waar tot voor kort het transportbedrijf Van den IJssel was gevestigd. Daar zit nu nog steeds Garage Wilgenlaan. Van lieverlee kwamen er meer modelbouwers bij en werd het een gezellige club die de mooiste modellen heeft gebouwd. Ze waren daarmee koploper in Nederland. Kees: “Ik heb er inmiddels een stuk of twaalf gebouwd, in alle soorten en maten. Mijn laatste model is een brandweerauto.” Danny is er al even mee gestopt en heeft er nog zeven thuis staan, zowel opleggers als heftrucks. Een aantal is op 22 mei te zien tijdens het festival.
Wat de miniboten betreft zullen de bezoekers van het evenement ook kunnen smullen van prachtig gebouwde exemplaren. Alles klopt tot in de finesses en overal is aan gedacht. Zelfs de reddingssloep staat op het dek. Dit alles op schaal gebouwd. Het is een hobby waar je aan verslaafd raakt, zo blijkt. “Kijk, je moet toch wat bezig blijven”, zegt Kees. “Soms bouw ik een half jaar niks en dan krijg ik opeens weer de geest. Juist door het contact met andere modelbouwers word je dan weer gestimuleerd, ook omdat je de modellen dan met elkaar ‘gebruikt’, ze laat rijden en ze de dingen laat doen waarvoor ze gebouwd zijn. Zo kan bijvoorbeeld een heftruck echt goederen op een oplegger plaatsen, kan een vrachtwagen met zand dit ergens kieperen."
Een echte modelbouwer maakt alle onderdelen zelf en koopt geen bouwpakket. De autobanden worden ‘gegoten’ door een medewerker van Madurodam. Alleen de elektronica om de wagens te laten rijden en dergelijke wordt gekocht. “We komen overal in Nederland om de auto’s te laten zien zoals alle jaren al op toen Koninginnedag, nu Koningsdag en op evenementen. Danny: ”Bij sommige komen we al 25 jaar!”
Mede dankzij hem is het enthousiasme voor modelbouw overgeslagen op vele hobbyisten. Het wordt weer een gezellige dag op 22 mei om er even met het hele gezin op uit te gaan. Vanuit Willem Huygensz loop je door de tuin naar de vijver waar de boten varen. Hier en daar staan er kraampjes met drankjes en snacks, want voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. Het evenement begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree is € 5,-. Op vertoon van het lidmaatschap van Speeltuin de Kievit krijgt men € 2,- korting.