"De jaren zijn omgevlogen"

Echtpaar Spaans-Oosterbaan 60 jaar getrouwd

Bleiswijk - Hij bakt al vele jaren elke week een appeltaart en zij organiseert één keer per maand de bingo in woonzorgcentrum Laurens De Tuinen. Willem Spaans (86) en Annie Spaans-Oosterbaan (78)) waren donderdag 12 mei zestig jaar getrouwd. De koffie stond klaar, daar hadden twee dochters inmiddels voor gezorgd, want burgemeester Pieter van de Stadt zou even langskomen om het bruidspaar te feliciteren. Ook hier bracht hij een mooi boeket bloemen mee plus de bijbehorende ingelijste kopie van de trouwakte.

John Hofman

Ze komen beiden oorspronkelijk uit Scheveningen en sinds december 2005 wonen ze in Bleiswijk.
“Maar we voelen ons nog steeds echte Scheveningers”, zegt Willem, “hoewel we het hier in Bleiswijk erg naar ons zin hebben”. Ze leerden elkaar kennen tijdens een dansavond, pikten een boulevardje en het klikte meteen. Tien jaar achtereen werkte Willem, als echte Scheveninger, in de visserij, met tussendoor de militaire dienst en een opleiding op de stuurmansschool. Daarna is hij als stuurman gaan varen bij Baggermaatschappij Boskalis.
“Eerst op de Nederlandse wateren, waar we onder meer de Maas hebben ‘schoongemaakt’, zeg maar uitgebaggerd om daarna vanaf 1969 de hele wereld over te gaan. Menige keer hebben we heel zwaar weer gehad onder meer een tyfoon vlakbij Hongkong. Dan heb je het op zo’n schip wel even benauwd.”

Lange tijd van huis

Annie: “Hij was meestal drie tot vier maanden weg en daarna een maand thuis. Na het huwelijk woonde het echtpaar in Brielle, want in Scheveningen konden ze geen woning krijgen, waar de kinderen werden geboren. Annie was kapster van beroep, maar volgde later op haar 43e jaar nog een opleiding tot ziekenverzorgster om daarna in verpleeghuizen te gaan werken. Het paar kreeg vier kinderen: drie dochters, waarvan er een in Zwitserland woont, en een zoon. Ze hebben inmiddels vier kleindochters en een kleinzoon en daar zijn ze ook heel blij mee.
“Ja, daar hebben we, met plezier overigens, zo’n vijfentwintig jaar op gepast”, aldus Willem.
In 1984 gingen ze weer terug naar Scheveningen waar ze nu wel voor een woning in aanmerking kwamen. Echtgenote Annie stond er, wat opvoeding betreft, hoofdzakelijk alleen voor maar dat ging haar goed af. “Ik was vader en moeder tegelijk”, lacht ze. “Ik ging ook met ze op vakantie. De vouwcaravan achter de auto en dan naar onder meer Oostenrijk en Duitsland.”
Willem kon op zijn 57e jaar in de VUT (pré-pensioen) en de gemiste vakanties daarna inhalen, want ze hebben samen veel gereisd. Soms waren ze een maand op reis en bezochten onder meer Hongkong, Singapore en Japan. Ook werden er diverse cruises gemaakt. Nu gaan ze regelmatig fietsen. Willem gaat elke week klaverjassen in Berkel en Rodenrijs, want in huis zitten daar is hij geen man voor. Annie: “Hij moet altijd iets te doen hebben of wil altijd weg”. Al jaren bakt hij elke week een appeltaart en hij kookt graag en dat vindt Annie best aangenaam. Zij organiseert elke maand met veel plezier de bingo in De Tuinen.
Beiden zijn gelukkig goed gezond. Hopelijk kunnen ze samen nog lang genieten van het leven.