Rotta Kapoentjes gaan op excursie

Bergschenhoek – Op woensdag 11 mei was er een excursie bij Natuur- en Vogelwacht Rotta voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Rotta Kapoentjes is weer van start gegaan, de kinderen gingen op zoek naar vlinders en andere beestjes.

Merel Groenescheij

Het is heerlijk weer buiten, de zon schijnt en het is lekker warm. Langzaam maar zeker komen er steeds meer kinderen binnenlopen met hun opa of oma. Ze beginnen binnen in het Trefpunt, het gebouw dat een voormalige opslagschuur van Groenvoorziening Zuid-Holland is geweest. De kinderen beginnen rond te lopen en kijken naar al het moois wat binnen ligt. Marijke den Oudendammer, lid Rotta Jeugdwerkgroep, begint met het vertellen van een verhaal. Ze zitten in een kring rondom Marijke die via de iPad foto’s laat zien van verschillende vogels en insecten. Ze vertelt over de lente en hoe alles mooi aan het bloeien is. De kinderen doen enthousiast mee en geven antwoord op de vragen.
Elk kind krijgt een loeppotje mee om beestjes en bloemetjes in te doen en ze goed te kunnen bekijken. Je hoeft niet ver met ze te lopen, want de kinderen beginnen buiten meteen naar beestjes te zoeken. Er worden bijen en lieveheersbeestjes gevonden. Nog snel smeert een aantal zich in met zonnebrandmiddel, want de zon schijnt fel. Vrolijk lopen de kinderen mee naar de overkant waar de excursie dan echt kan beginnen. Aan de overkant heeft Rotta een mooi pad lopen midden in de natuur. De kinderen vinden van alles, maar vooral veel rupsen. Er hangen hele families aan takken van bomen.

Wigwam

Ze lopen allemaal het pad af langs de paddenpoel, een klein watertje langs het pad. Verderop is er een pad naar links waar zich een wilgwam bevindt. Dat is een wigwam gemaakt van wilgentakken. Daar gaan de kinderen op een kleedje in de schaduw zitten. Ze krijgen wat limonade te drinken. Op de achtergrond hoor je het gefluit van de vogels. Daarna gaan de kinderen op zoek naar eetbare bloemen, zoals paardenbloem en hondsdraf. Deze eten ze later met een toastje en wat boter op. Brandnetel en kleefkruid vonden ze nog wat te spannend. De kinderen hebben het allemaal geprobeerd en ze vonden het best wel lekker.
Het is alweer tijd om terug te keren naar het Trefpunt. Nog snel lopen ze de tuin in om wat vlinders te spotten en ja hoor: er vliegen er genoeg. Elk kind laat de gevonden beestjes buiten vrij, eenmaal binnen leveren ze allemaal hun potje in. Ze krijgen allemaal een mooie vlinderkleurplaat als afsluiting. De excursie was zeer geslaagd en Natuur- en Vogelwacht Rotta ziet iedereen graag weer terug.
Voor meer informatie over Natuur- en Vogelwacht Rotta kan er gekeken worden op de website: https://rotta-natuur.nl/ .