Prijzen voor mooiste foto’s van de Groenzoom uitgereikt

Berkel en Rodenrijs - Het blijft moeilijk om uit 400 ingezonden foto’s de mooiste te kiezen. Toch is het de jury gelukt om de winnaars aan te wijzen van de fotowedstrijd die het Gebruikersplatform Groenzoom, bestaande uit Jaap van Staalduinen, Jellie van Vliet en Jasper Blom, had georganiseerd.

John Hofman

Het niveau van de amateurfotografen was behoorlijk hoog. Er zijn toch nog heel veel mensen die, zonder dat ze er zich van bewust zijn, oog hebben voor het maken van een goede foto. Uiteindelijk werden uit de verschillende categorieën twaalf winnende foto’s geselecteerd met 1e, 2e en 3e prijswinnaars.
De uitreiking van de prijzen vond plaats bij de Roofvogelboerderij aan de Kleihoogt, in de Groenzoom. In dat prachtige recreatiegebied zijn de foto’s gemaakt en opnieuw is gebleken dat je op elk tijdstip of in ieder seizoen unieke foto’s kunt maken. Het is nooit hetzelfde. Dat hebben de deelnemers en met name de winnaars nu aangetoond.
Voorzitter van Gebruikersplatform Groenzoom, Jaap van Staalduinen, heette alle winnaars en familieleden welkom. Hij zei dat de ene foto nog mooier was dan de andere en dat hij blij was dat er een jury was om ze te beoordelen. “We hebben hier vanmiddag de top van de fotografen van de Groenzoom zitten.” Hierna informeerde jurylid, oud-docent Karel Ligtvoet de aanwezigen over hoe de beoordeling, samen met journalist Sjaak Oudshoorn en fotograaf Marc Olthoff, tot stand was gekomen. “Zoals gezegd, niet gemakkelijk maar uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt”, aldus Karel.

Jeugd

Daarna was het de beurt aan wethouder Simon Fortuyn de prijzen uit te reiken. Hij begon met de jeugd. Rens Pera mocht zelfs een 1e en 2e prijs mee naar huis nemen. De foto’s van de jeugd waren apart beoordeeld en niet per thema, zoals dat wel het geval was bij de volwassenen: recreatie en genieten, dieren en natuur en landschap.
“Het is zo fijn dat we met elkaar zo mogen genieten van dit natuurgebied”, aldus de wethouder. “Het is destijds eerst als ruwe schets gepresenteerd en daarna in tien jaar ontwikkeld. Het was een gebied ‘met opdrachten’: er moest uitbreiding komen van bijen, vogels en andere dieren en dat is aardig gelukt. We hebben zelfs flamingo’s kunnen spotten en ook Sam Klepper (de ooievaar, red.) is gekomen. Laten we dit mooie gebied blijven koesteren!”, zei hij met trots in zijn stem.
De wethouder prees de kwaliteit van de foto’s en het enthousiasme van alle deelnemers die oog hebben voor dit prachtige gebied. Na de prijsuitreiking kregen alle genomineerden een workshop Roofvogelfotografie aangeboden, dus ze konden meteen aan de slag om de prachtige roofvogels te fotograferen en ze kwamen er al snel achter dat dit ook een vak apart is.

De winnaars

Recreatie, Volwassenen:

1e prijs: Ruud Greeve
2e prijs: Nadine Fleury
3e prijs: Gerben Tiemens

Natuur, Volwassenen:

1e prijs: Esther de Groot
2e prijs: Ellen Keizer
3e prijs: Rianne Verhoef

Dieren, Volwassenen:

1e prijs: Klaas Joop Visser
2e prijs: Petra van der Zande
3e prijs: John van Amsterdam

Jeugd:

1e prijs: Rens Pera
2e prijs: Rens Pera
3e prijs: Hugo Dolle

De winnende foto’s zullen in groot formaat worden tentoongesteld in Bibliotheek Oostland in Pijnacker en vanaf 1 januari 2022 in de vestiging van de dbibliotheek in Berkel en Rodenrijs.