Nieuwe tentoonstelling Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk

‘Hoe Bleiswijk is veranderd in de loop der jaren’

Bleiswijk - De vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk (OVMB) zitten beslist niet stil. Ze hebben nog maar net de tentoonstelling ‘75 jaar Bevrijd’ achter de rug of ze komen al weer met een nieuwe expositie. Bij het horen van het thema ‘Hoe Bleiswijk is veranderd in de loop der jaren’ word je vanzelf nieuwsgierig. Bij het maken van de rondgang kom je tot de conclusie dat Bleiswijk echt is veranderd, al komt de nostalgie bij ouderen vast en zeker naar boven bij het zien van de vele oude foto’s en voorwerpen uit vroegere jaren.

John Hofman

De tentoonstelling is al vanaf 1 november te zien. Er komt van alles vanaf de jaren ’50 tot nu voorbij in een mengeling van veel oude foto’s en gebruiksvoorwerpen uit die jaren. Het roept mooie en misschien minder mooie momenten op voor de wat ouderen onder ons. Eén ding maakt ons nog steeds blij: in de jaren ’50 en daarna liep er een fotograaf in Bleiswijk rond die alles vastlegde op de, toen nog, gevoelige plaat. Zijn naam was de heer Schuddebeurs. Dankzij hem is deze terugblik op Bleiswijk nog steeds mogelijk. Het unieke is dat de foto’s nog steeds prachtig zijn, al ging het toen nog met het bekende fotorolletje en daarvoor zelfs nog op glasplaten.

Uitdaging

“Deze expositie, ere wie ere toekomt, is bedacht door mijn echtgenote Bea”, vertelt voorzitter van de OVMB, Gerrit van der Knaap. “De uitdaging was om er de bijbehorende voorwerpen uit die tijd bij te zoeken en dat is gelukt. We hebben veel objecten gekregen of kunnen lenen van particulieren.” Bij een rondgang door het museum zien we onder meer een foto van de eerste vrouwelijke ambtenaar van de burgerlijke stand, mejuffrouw Van der Lecq, de telefooncentrale van het postkantoor aan de Plaats, een heel oude type- en naaimachine, kortom allerlei voorwerpen die men destijds in huis had. Daarnaast, zoals gezegd, veel foto’s. Vitrines vol en bij elke foto een beschrijving wat of waar het was. We zien hoe destijds het veen met de hand werd afgegraven en daar dan turf van werd gemaakt om de kachel brandende te houden. De ‘turfstekers’ werden per turf betaald. Schitterend is de replica van de sluis bij het Bleiswijks Verlaat, model 1972 met een schaal van 1:20. Exact nagemaakt. Deze replica heeft model gestaan voor de vijf jaar geleden nieuw gebouwde sluis. We komen de ambtsketen van de burgemeester uit 1925 tegen en foto’s van hen die ooit een lintje kregen. Bleiswijk is van een landbouw- een tuinbouwgemeente geworden. Tuinders kweekten hun producten ’s zomers onder platglas en in de winter werkten ze op de suikerfabriek waar de suikerbietenoogst naar toe ging. Een lust voor het oog zijn de foto’s van de vele oude panden en winkels in het dorp, die later moesten wijken voor nieuwbouw. Kennen we nog dokter Tol? Ooit vele jaren huisarts in Bleiswijk maar al lang geleden overleden. Zijn stethoscoop waarmee hij bij menigeen naar hart en longen luisterde, is bewaard gebleven en te zien.

Openingstijden

Het echtpaar Van der Knaap woont zelf al vanaf 1976 in Bleiswijk en kan zich uiteraard ook nog veel herinneren. Beide vrijwilligers zaten eerder in diverse besturen en dragen de Oudheidkundige Vereniging een warm hart toe. “Het leuke is, dat er ook veel jongeren ons museum komen bekijken en er is al een toename van nieuwe leden die wat jonger zijn. Dat komt mede door de lessen die ze op school krijgen”, aldus Gerrit en Bea. In het museum hangen dan ook veel foto’s van oude scholen uit Bleiswijk.
“Het is onze wens dat de geschiedenis blijft ‘hangen’ en zal worden doorverteld aan het nageslacht van de tegenwoordige jongeren. Dan blijft alles bewaard voor de toekomst."
Het Oudheidkundig Museum Bleiswijk is geopend iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op de 1e en 3e zaterdagmiddag van de maand eveneens van 14.00 tot 16.00 uur. Wilt u materialen of foto’s komen brengen dan kan dat op maandag tussen 19.00 en 21.00 uur.
Het OVMB / HistorischBleiswijk is ook te volgen op Facebook.