"Ik zal altijd aan de club verknocht blijven"

CVV Berkel op zoek naar opvolger voor voorzitter Boris Wezenberg

Berkel en Rodenrijs - Als voetbalvereniging CVV Berkel in januari haar Algemene Ledenvergadering houdt, staat het aftreden van voorzitter Boris Wezenberg op de agenda. De Berkelaar over zijn afscheid: "Na bijna zeven jaar de mooiste en leukste club van Lansingerland te hebben mogen leiden, heb ik besloten mijn functie neer te leggen. Ik doe dit met een gevoel van trots. Het is een geweldige en gezonde vereniging en we hebben een goed bestuur."

Rien Kuyvenhoven

We spreken Wezenberg zaterdagmiddag als de club nog eventjes van het normale voetballeven geniet voordat de coronaregels zullen ingaan.
"Ook een voorzitter van een club heeft een houdbaarheidsdatum", noemt Wezenberg één van de redenen van zijn vertrek. "Ik heb er dan ruim twee termijnen op zitten. Eigenlijk wilde ik verleden jaar al na twee termijnen van drie jaar vertrekken, maar corona hield ons als bestuur teveel bezig. Je stapt dan niet zo snel op, omdat je je opvolger niet met die problematiek wilt opzadelen."
Boris Wezenberg staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst van de VVD. Hij wil graag raadslid worden. Dat is echter niet de reden van zijn vertrek, want ruim voordat hij zich als kandidaat-raadslid beschikbaar stelde, was het huidige bestuur al op de hoogte van zijn vertrek.
De zeven jaar voorzitterschap, vier jaar als bestuurslid, en een aantal jaren als clubscheidsrechter hebben hem een echte clubman gemaakt. Als opvolger van Jeroen van Leeuwen mocht hij in een goed georganiseerde vereniging 'werken'.
"Een gespreid bedje wil ik het nog net niet niet noemen, maar ik moet zeggen dat het bestuur van toen, met Jeroen en Bouke Docter op de voorgrond, aan een missie waren begonnen in een tijd waarin het allemaal niet zo lekker ging bij Berkel. Een tijd van vernieuwing en de club op de rails houden. Daarom zeg ik ook altijd dat er beweging in de club moet zijn. Een club moet zich blijven ontwikkelen en daarbij ook financieel gezond zijn. Geen geld uitgeven als het er niet is, zoals in de afgelopen periode toen er weinig inkomsten waren. En nu durf ik te zeggen dat de club financieel meer dan gezond is."

Identiteit

Verenigingen moeten tegenwoordig echt op zoek naar vrijwilligers. Het tekort aan vrijwilligers betekent ook dat een bestuur soms minder prettige beslissingen moet nemen. "Dat geldt ook voor CVV Berkel. Zo waren wij gedwongen leden en ouders bij het vrijwilligerswerk te betrekken. Met een taak als fluiten bij de jeugd en bardiensten draaien houd je een vereniging in stand. Het werpt zijn vruchten af. Tachtig procent van het werk werd gedaan door twintig procent van de leden. Dat moest anders wil de club zijn identiteit behouden. Een vereniging moet binding hebben met haar leden en dat krijgen we door er met z'n allen de schouders onder te zetten", is de aftredende voorzitter nog altijd strijdbaar.
Nu ook Berkel weer te maken krijgt met de nieuwe coronaregels kan Wezenberg zich niet onthouden van enige kritiek richting de KNVB, omdat de regels bijna niet uitvoerbaar zijn. "De KNVB vindt het best dat de overheid alle beslissingen neemt. Maar de aangesloten clubs krijgen nog steeds geen instrumenten aangereikt om mee te werken. Als het gaat om corona wordt er door de KNVB geen enkel initiatief ondernomen. Neem het voorbeeld van de meest jeugdige leden. Ouders mogen wel het sportpark op om ze te helpen omkleden en veters te strikken, maar daarna moeten ze meteen het complex verlaten. Wat dat betreft is de samenwerking met de gemeente beter. Natuurlijk was het kraken en schuren, maar altijd met wederzijds respect."

Cultuur

Wezenberg zegt genoten te hebben bij de club. En bijna vanzelfsprekend noemt hij de kampioenschappen bij zowel de dames- als herenselectie. Hij noemt ook het stapje terug, dat de dames na het wegvallen van enkele sterke speelsters hebben gedaan.
"Dan moet je een beslissing nemen. Het is ook niet leuk om tweehonderd kilometer in de bus te zitten om dan afgedroogd te worden. Het verwoordt de cultuur van de club. Naar mijn mening staat er een goed bestuur. Alleen valt er nu een gat van 120 kilo die overigens wel de pubquiz bij Berkel wist te winnen", glimlacht hij.
Eén ding wil Boris Wezenberg voor zijn afscheid bij de club nog wel van het hart. "Bij deze vereniging heb ik veel leuke mensen leren kennen. De club heeft me ook veel gebracht. Nu ik me verkiesbaar heb gesteld voor de gemeenteraad zou ik graag de portefeuille sport willen hebben. Want sport is de pijler van de sociale samenleving. Je gaat elkaar kennen en dan ga je ook vanzelf meer voor elkaar zorgen, waardoor de wereld er ook beter uit kan gaan zien!"