Last Night of the Proms wordt ook traditie in Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs - Organist Arjan Breukhoven moest eens weten hoeveel plezier hij de mensen steeds doet met zijn befaamde orgelconcerten, soms afgewisseld met fantastische solisten. We vermoeden dat hij dat inmiddels wel weet. Zaterdag 9 oktober was er weer een Last Night of the Proms concert in de Dorpskerk en de muziekliefhebbers weten inmiddels de concertzaal weer te vinden, want Arjan mocht een flink aantal van hen verwelkomen!

John Hofman

Zowel de Engelse als Nederlandse driekleur waren bij het orgel opgehangen, want het zo genoemde concert is al jaren een traditie in Engeland. Arjan doet het in z’n eentje op het prachtige kerkorgel en steeds weer weet hij een gevarieerd programma te brengen. In 2019 startte hij met deze reeks concerten en ook hij zal er een traditie van maken. Hij startte met de Ouverture Carmen van Bizet en maakte daarbij meteen zijn vingers goed los, want het ging soms heel snel! Een nummer als Libertango (Vrijheid!) zouden we thuis elke week een keer moeten beluisteren via cd of internet, want we mogen al weer ruim 75 jaar in vrijheid leven en zoiets moet je blijven koesteren.
Bij het Tico Tico klapten de bezoekers uit zichzelf mee. Arjan speelde daarbij steeds sneller en het was niet eenvoudig dit al klappende bij te houden. De toelichting die hij steeds bij elk programmaonderdeel geeft blijft boeien. Als hij dan het beroemde Danny Boy speelt, word je even stil en zing je het in gedachten mee.
Er mocht weer worden meegeklapt en meegezongen. Speciaal voor de bezoekers hadden Arjan én echtgenote Annelies die hem bij elk concert bijstaat, de refreinen op een A4 gezet en uitgedeeld. Hij houdt ook van verrassingen, want tegen het einde van het concert kwamen bij de folksong ‘Auld Lang Syne’ de ballonnen van het balkon naar beneden. Annelies én hulpkoster Jan van der Spek deden dat met veel plezier. Bij sommige bezoekers kwam het kindzijn weer naar boven want er klonken regelmatig knallen door de kerk door de ballonnen kapot te trappen.
Het concert werd afgesloten met beide volksliederen en klonk het God save the Queen en het Wilhelmus indrukwekkend door de kerk, met zang van alle aanwezigen. Op 8 januari is Arjan er weer met een Nieuwjaarsconcert.