Basisschool Het Baken viert lustrum verspreid over hele schooljaar

Berkel en Rodenrijs – Basisschool Het Baken viert het twintigjarig bestaan met verschillende activiteiten door het schooljaar heen. Directeur Jan Noorlander en juf Esmeraldha Pas van de Lustrumcommissie vertellen welke activiteiten er op de planning staan.

Yennah Schenk

Eigenlijk was het de bedoeling dat de school vorig jaar het lustrum uitgebreid zou vieren. Door de coronacrisis was het echter moeilijk om dit vorm te geven, waardoor de Lustrumcommissie en directeur Jan Noorlander besloten de feestelijke activiteiten een jaar op te schuiven. “Vorig jaar was een gek jaar met alle lockdowns en de reguliere feesten die we als school niet konden vieren. Zo zijn we bijvoorbeeld niet eens in de kerk geweest om de kerst- en paasviering bij te wonen. Het is daarom alleen maar mooi dat we het lustrum wel, met de nodige aanpassingen voor de kinderen kunnen organiseren,” vertelt Esmeraldha Pas, lid van de Lustrumcommissie en juf van groep 6. “We laten nu steeds al onze plannen van tevoren al toetsen aan de geldende coronaregels door de GGD”.

Blijdschap

Zo begon 30 augustus, de eerste schooldag van het jaar, voor de leerlingen al heel feestelijk. Voor de deur van de school lag een rode loper uitgerold, klonk er muziek uit een draaiorgel dat op de speelplaats stond en hingen er in ieder lokaal slingers. Ook kregen alle kinderen van iedere groep een glas kinderchampagne en werd er buiten vanaf het dak van de school een groepsfoto gemaakt. Als cadeau kregen alle leerlingen een Dopperfles voorzien van het logo van de school mee naar huis. Deze was geschonken door de eigen TSO van de school. Niet alleen leuk, maar ook met als doel het afval van het aantal drinkpakjes en flesjes drastisch terug te brengen.

Geplande activiteiten

Voor de leerlingen staat op vrijdag 17 september de Springkussendag als eerste activiteit gepland. Op twee locaties, in de speellokalen van de kleuters en in de Oostmeerhal, staan springkussens waar de kinderen per klas op kunnen spelen. Verder door het schooljaar heen staat er een Heel-Het-Baken-bakt-dag, een pyjamadag en een talentenjacht gepland. Als afsluitende activiteit organiseert het Baken een grote braderie. Deze zal op school plaatsvinden op 18 mei 2022 .

Eigen lustrum

Ook voor directeur Jan Noorlander was het naast het lustrum van de school een bijzonder jaar. Hij was vorig jaar 10 jaar werkzaam op het Baken. Zelf heeft hij een bijzondere band met de basisschool, want zijn eigen kinderen hebben als een van de eerste leerlingen op het Baken gezeten. Toen hij zijn loopbaan als directeur vervolgde op het Baken, waren de feestelijke activiteiten rondom het tienjarig bestaan van de school net in volle gang. Hij kijkt met trots terug op de ontwikkeling die de school vanaf de eerste schooldag in 2001 heeft doorgemaakt. Startend met 3 groepen in een tijdelijk gebouw, naar een nieuw stenen gebouw dat in 2005 werd betrokken. Een gebouw waar inmiddels alle 24 lokalen in gebruik zijn en dat ook nog een peuterspeelzaal en een BSO huisvest.
“Tekenend voor de sfeer en cohesie binnen het team is ook dat er nog steeds een aantal collega’s op onze school werken, die ook de start van de school hebben meegemaakt. Mijn eigen kinderen hebben van elke seconde op Het Baken genoten en eerlijk gezegd ik ook. Zowel als ouder en later als directeur,” geeft Jan aan. "Elk jaar kijken we weer waar we mogelijk nog kunnen verbeteren om ook zo goed mogelijk op nieuwe onderwijskundige- en maatschappelijke ontwikkelingen in te kunnen spelen. Dat doen we nu al bijna 21 jaar en dat hopen we ook jaren hierna nog te kunnen blijven doen.”