Het leven is een groot mysterie

Hofplein voorstelling NIETS met Simon, Juniper en Sofie

Bergschenhoek – Op zaterdag 4 september 2021 ging de Hofplein voorstelling NIETS in première. NIETS is een thriller die vragen oproept over de angst voor een zinloos leven en wat voor onmogelijke opgave het is om te bewijzen dat het leven zin heeft. Simon Bonnewits (16), Juniper Devèrs (17) en Sofie Smits (17) vertellen over hun rol in de voorstelling en waarom het zo goed aansluit op de huidige coronaperiode.

De voorstelling, geïnspireerd op het jeugdboek van de Deense schrijfster Janne Teller, begint vanuit het personage van Simon, Pierre Anton. Pierre is de zin en de betekenis van het leven kwijt en besluit in een boom te gaan zitten. Zijn klasgenoten zijn het niet eens met zijn beslissing en proberen hem duidelijk te maken dat het leven wel degelijk zin heeft. Dat doen de klasgenoten, waaronder Lily (Sofie) en Elise (Juniper) door iets af te staan wat hen dierbaar is. Samen met de andere klasgenoten gaan ze op zoek naar de betekenis, maar raken onderweg langzaam verstrikt in een levensgevaarlijk spel met fatale gevolgen.

Achterliggende boodschap

Juniper vertelt: “Ik denk dat NIETS niet echt een toneelstuk is, maar zoveel meer dan dat. Het heeft echt een achterliggende boodschap.” De makers van NIETS hebben als doel om het gesprek aan te gaan met jong en oud, over de waarde van het leven. Simon: “Er is binnen de voorstelling echt wel een moment dat er een rilling van emotie over je rug loopt. Dat wat je ziet, je raakt en dat je je als kijker aangesproken voelt. Dat heb ik nog iedere voorstelling.”

Huidige coronaperiode

De voorstelling heeft de castleden ook aan het denken gezet. Door de coronacrisis vielen er veel activiteiten stil, zo ook de repetities van NIETS. Sofie zegt: “Tijdens de pandemie was het ook een soort opnieuw zoeken naar wat is waarde in het leven? Waar voel ik mij goed bij en wat heeft betekenis voor mij? Daarom is het heel belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Mentaal gezien was het tijdens de coronacrisis soms ook lastig. Dan is het maken van een voorstelling die daar onbedoeld op aansluit ook heel bijzonder.”

De voorstelling NIETS is van 3 tot 19 september te zien in het Hofpleintheater, gevestigd op het Benthemplein 13 in Rotterdam. Vanaf 12 jaar.