Wooncomplex Pastoor Velthuijsestraat

Eindelijk een naam: De Velthuyse

Berkel en Rodenrijs - Het wooncomplex aan de Pastoor Velthuijsestraat 41-79 in Berkel en Rodenrijs heeft eindelijk een naam: De Velthuyse. De onthulling werd maandag 16 augustus verricht door oud-pastoor Jan Velthuijse, een volle neef van Jan Velthuijse, ook pastoor en als meer dan bekende Berkelaar naamgever van zowel de straat als de woonlocatie.

Arie van Driel

Naast de naam - duidelijk zichtbaar aan de gevel boven de hoofdingang - kreeg het complex ook een verfrissende opknapbeurt. En werd een van de muren van de centrale hal opgevrolijkt met gevelbehang. Tot tevredenheid van alle betrokkenen. Wat weer viel af te leiden aan de drukte en gezelligheid voor, tijdens en na de onthulling.
De naam De Velthuyse werd ingebracht door bewoner Cor Overeem. Het initiatief om de locatie eindelijk eens een keertje een naam te geven, kwam van Leon Meuris. Na verbannen te zijn uit Limburg (´ik drink geen alcohol, ik doe niet aan carnaval, dus zetten ze je Limburg uit), arriveerde na een omweg (Rijswijk) vier jaar geleden aan de Pastoor Velthuijsestraat in Berkel en Rodenrijs. Wat hem opviel, was dat de wooncomplexen in de omgeving wel stuk voor stuk een herkenbare naam droegen.

Bewoners

Leon: "Daarnaast was het moeilijk uitleggen waar ik precies woonde. Wanneer iemand naar de naam vroeg, kon ik niet anders dan zeggen: er is geen naam. Zeker als je hier niet vandaan komt, is dat verwarrend. Dus moest er een naam komen. Ik heb contact gezocht met 3B Wonen als eigenaar van de woningen. Vervolgens ben ik langs alle bewoners gegaan met de vraag of ze een naam voor ons mooie complex wilden verzinnen. Uiteindelijk kon iedereen leven met De Velthuyse."
Hanneke Vliet Vlieland was als directeur en bestuurder van 3B Wonen trots. "Trots op de bewoners die vanuit hun betrokkenheid bij hun woonomgeving dit initiatief hebben genomen. En ook vandaag blijkt maar weer eens dat betrokkenheid dingen mogelijk maakt."

Familienaam

Op zijn manier was 'naam onthuller' Jan Velthuijse dat ook. "Trots, omdat ik het bijzonder vind dat wijlen mijn neef bij wie ik vaak logeerde, blijkbaar zoveel indruk heeft gemaakt en heeft achtergelaten dat zijn naam nu op een gevel prijkt. Mijn broers en zusters hebben enkel dochters. Bij gebrek aan zonen sterft de familie Velthuijse langzaam maar zeker uit. Gelukkig blijft hier in Berkel en Rodenrijs, onze familienaam bestaan."
Dat hij de naam mocht onthullen, deed de oud-pastoor van de Heilige Bonifatius in Alphen aan den Rijn zichtbaar goed. Het was Jeannette Greeve, lid van de parochiegroep van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk die hem met 3B Wonen in contact bracht. "Mijn man was diaken in Alphen aan den Rijn. Daardoor kende ik Jan als de neef van Jan."
Als aandenken ontving zij uit handen van de in 1954 tot priester gewijde neef Jan een portretje in zwart-wit uit 1954 van zijn naamgenoot en neef uit Berkel en Rodenrijs.

Amsterdammer

De oud-pastoor, auteur van het boek Herder te velde en die nog altijd in de schaduw van de Heilige Bonifatius in Alphen aan den Rijn woont: "Ik ben 93 jaar geleden geboren in Amsterdam. Om Amsterdammer te zijn heeft zo zijn voordelen. Wij Amsterdammers komen bijvoorbeeld maar moeilijk in de hemel. Daar hebben wij het nu eenmaal te druk voor."