Wie het afgelopen weekend het nieuws heeft gevolgd, werd van het ene uiterste in het andere uiterste getrokken. De ellende in Haïti en de situatie in Afghanistan voerden de boventoon, maar werden afgewisseld met de start van de Eredivisie, prachtig barbecueweer en mooie vakantieplaatjes op social media. Maandagochtend werden we wakker terwijl een regenbui zich over ons uitstortte en de weerman voorspelde dat de vooruitzichten niet best zijn. En dan hebben we het nog niet over het klimaatrapport van vorige week gehad.
Bij het zien en horen van al dat wereldleed bekruipt je de gedachte 'waar maak ik me druk om'. Zet je eigen sores eens af tegen dat van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti of het toekomstperspectief dat vrouwen, kinderen en tegenstanders van het regime in een land als Afghanistan hebben. Het valt in het niet.
Betekent dat dat we nooit mogen klagen als het eens tegenzit? Dat mopperen uit den boze is, omdat er nu eenmaal anderen zijn die het veel erger hebben dan jij. Nee, natuurlijk niet, maar soms is het goed om je situatie of je problemen naast die van een ander te leggen en een beetje te relativeren. Soms maken we onze problemen groter dan ze zijn en moeten we er later om lachen. Misschien geen gek idee om te proberen er nu al om te (glim)lachen. Dat kan je helpen die bokkenpruik weer snel in de kast op te bergen en je vol energie in het (dagelijks) leven te storten.

Annette Docter