Schaatssport krijgt een boost

Sportpark Noordrand het paradepaartje van de regio

Rotterdam/Lansingerland - Afgelopen weekeinde werd er gestreden om de Nederlandse titels tijdens de Daikin NK Inlineskaten Marathon en 100m Sprint. De wedstrijden werden verreden op de Wieler/Skeelerbaan in Rotterdam, dat hiermee voor het eerst een groot evenement op het schitterende Sportpark Noord binnen zijn grenzen had. Het was eveneens voor Schaats & Inline Lansingerland (SIL) het moment om samen met de Schaats Vereniging Rotterdam (SVR) en wielervereniging RWC Ahoy met trots deze wel heel fraaie sportaccommodatie te presenteren. Een groot aantal sporters uit Nederland genoot van wat de laatste jaren hier tot stand is gekomen.

Rien Kuyvenhoven

De KNSB had SIL en SVR gevraagd het NK-Inlinen op de weg & Marathon te willen organiseren. Deze kampioenschappen vonden het afgelopen weekeinde plaats op het wielerparcours van RWC Ahoy aan de Landscheiding/Doenkade. "Wij hebben dit op een zeer laat moment te horen gekregen, omdat het vanwege de coronamaatregelen lang onzeker is geweest of dit kampioenschap georganiseerd kon worden", vertelt Peter Brinkers namens SIL. "Helaas is het een evenement zonder veel publiek en met de coronaregels die we in acht moeten nemen volgens de regels van de KNSB."
Schaats & Inline Lansingerland richt zich op het leren schaatsen van de jeugd en volwassenen, naast het aanleren van het schaatsen kan men ook aan wedstrijdsport deelnemen. Verder is de vereniging actief in ondersteunende sporten voor het schaatsen: fietsen, inline-skaten en conditietraining.
Inlineskaten staat in de Nederlandse volksmond beter bekend als skeeleren, maar beide termen verwijzen naar dezelfde sport/activiteit. De KNSB gebruikt sinds 2010 de officiële benaming van inlineskaten om een duidelijke connectie te maken met de internationale beleving van de sport.

Samenwerking

Bestuursleden van de beide schaatsverenigingen waren in hun nopjes dat de KNSB voor het eerst een beroep kon doen op het gebruik van deze unieke accommodatie aan de Doenkade. Eerder dit jaar waren al eens wedstrijden gehouden op het complex. Bleiswijker Peter Brinkers wilde met het hele team, hij noemt het topvrijwilligers, tijdens deze wedstrijden de officials van de schaatsbond natuurlijk overtuigen dat er in deze regio iets moois 'geboren' is. "In het verleden was het alleen maar mogelijk in Heerenveen Wervershoof wedstrijden en trainingen te houden. Vandaar ook dat sterke schaatsers veelal uit die regio komen. Omdat Den Haag het niet rond kreeg om deze kampioenschappen te organiseren lag er voor ons een kans. Natuurlijk beschikken wij nog niet over alle kennis, maar we staan er klaar voor."
SVR-voorzitter Sander de Jongh zegt dat de samenwerking tussen de drie verenigingen tot stand is gekomen door liefhebbers van de sport. "En we hopen dat deze samenwerking goed is voor het schaatsen en inIinen. Skeeleren deden we al bij onze vereniging. Maar met deze accommodatie, met een inline piste, is de baan zes van de zeven dagen en avonden bezet. Ons doel is nog meer mensen hier naar toe te krijgen. Ook willen we in de toekomst de mogelijkheden onderzoeken bedrijfsuitjes en clinics hier te gaan houden. Voor nu zijn we er trots op dat we op 18 september deze fraaie accommodatie met zoveel mogelijkheden officieel in gebruik kunnen nemen."

Kampioenschappen

Terwijl Peter Brinkers ons met grote trots de piste laat zien en vertelt hoe dit alles tot stand is gekomen nadat er zeven jaar geleden voor het eerst over gesproken werd, wijst hij de weg naar de tweeling uit Medemblik die al vanaf heel jonge leeftijd grossiert in snelle titels. De inbreng van Rick en Kay Schipper bij het tot stand komen van de inlinepiste was goud waard voor de twee regioverenigingen.
Rick Schipper over hun inbreng: "Ja, we zijn gevraagd mee te denken over deze ambitieuze piste. Normaal heb je een vlakke helling en nu zijn de uiteinden oplopend. Het is nu de meest geschikte en volwaardige baan voor wedstrijden. Met een mooie vlakke baan er omheen voor bijvoorbeeld marathons. Met evenementen als een WK, EK en het nationaal kampioenschap hebben we hier in Rotterdam weer een fraaie mogelijkheid."
De tijdwaarneming is zodanig aangelegd dat deze digitaal in de jurywagen kan worden afgelezen.
Als gast vrijdag voor de prijsuitreiking was oud-sporter Rien de Roon aanwezig. De Roon begon zijn schaatscarrière bij Schaatsvereniging Rotterdam. Na zich eerst met langebaanschaatsen te hebben beziggehouden, werd hij marathonschaatser. Dat leverde hem zevenmaal het Zuid-Hollands kampioenschap op. In 1979 werd hij in Groningen Nederlands kampioen marathonschaatsen tussen rijders als Evert van Benthem, de boers Ruitenberg en Dolle Dries.

Informatie over Schaats & Inline Lansingerland is te vinden op de website https://www.schaatseninlinelansingerland.nl/