Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe beter

Paul Lieverse: “Laat je alsnog vaccineren!”

Lansingerland – Op zaterdag 26 juni stoppen de meeste coronamaatregelen. ‘Alles wat op anderhalve meter afstand kan, mag vanaf 26 juni weer’, is het adagium, want de ‘houd afstand maatregel’ blijft. Op dit moment heeft nog maar 60% van alle Nederlanders boven de 18 jaar een eerste vaccinatie gekregen, en de helft daarvan de tweede vaccinatie. De komende weken wordt er een grote inhaalslag gemaakt, tijdelijk ook op de locatie in Lansingerland. Wij vroegen aan Paul Lieverse hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk inwoners zich laten vaccineren.

Freek J. Zijlstra

Vanaf donderdag 17 juni jongstleden kunt u ook in onze gemeente terecht voor uw coronavaccinatie. Gedurende een paar weken is het voormalige schoolgebouw van Wolfert Lansing aan de Boterdorpseweg 21 in Bergschenhoek door de GGD als tijdelijke priklocatie ingericht. Daardoor kan in korte tijd een grote hoeveelheid vaccinaties, die door de ruime beschikbaarheid van vaccins nu mogelijk zijn, gegeven worden aan inwoners die aan de beurt zijn. De locatie is dagelijks geopend tussen 9.00 en 16.00 uur.

GGD levert topprestatie

Wij spraken met gemeenteraadslid Paul Lieverse, die in zijn actieve loopbaan werkzaam was als anesthesioloog, maar tijdens de coronapandemie zijn professionele diensten ter verlichting van de zware taak van artsen meermaals en op verschillende plaatsen heeft aangeboden. Momenteel werkt hij als GGD-locatiearts in Dordrecht. Hij wil graag iets over zijn werkzaamheden vertellen, maar vooral uitleg geven aan inwoners die aarzelen om zich te laten vaccineren.
Paul: “Ik zie dat de organisatie bij de GGD nu op rolletjes loopt. Mensen worden direct bij de ingang ontvangen en doorlopen een soort parcours. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen en daar wordt zo goed mogelijk op geantwoord. Daar ben ik onder andere als arts voor aanwezig. Voor sommige mensen is het al een hele inspanning om een telefonische afspraak te maken, dan ook te zorgen voor vervoer en dan hoeft er niet zo veel te gebeuren of men haakt alsnog af. Daarom is een kleinschalige locatie in de eigen woonomgeving, die iedereen kent en goed bereikbaar is, een drempel die gemakkelijker genomen wordt. Het is voor het team in de priklocatie een sport om de mensen er zo soepel mogelijk doorheen te loodsen.” Ook in Lansingerland zijn veel vrijwilligers, bijvoorbeeld van EHBO-afdelingen, actief.

Vaccinatie op maat

Mensen met bijzonderheden, zoals allergieën of medicijngebruik, met twijfel of vragen, worden allemaal eerst langs de dokter op de locatie gestuurd voordat ze het circuit verder kunnen vervolgen. Het komt dan wel voor dat aan iemand uit veiligheidsoverwegingen aangepaste maatregelen geadviseerd worden. Een arts is ook op de locatie beschikbaar voor het geval zich acuut iets bijzonders voordoet, reden waarom iedereen ongeveer 15 minuten na de injectie rustig ter plaatse moet blijven zitten. Volgens Lieverse nemen veel geroutineerde vakmensen, al dan niet gepensioneerd in de gezondheidszorg of bijna klaar met de opleiding, op de GGD-locaties deel aan de vaccinatie. Dat geeft een gerust gevoel, vooral voor inwoners die het allemaal toch wel een beetje spannend vinden.

Waarom is het goed om je te laten vaccineren?

Paul: “Vooral bij gezonde (jonge) mensen leeft het misverstand dat het voor hem of haar niet nodig is zich te laten vaccineren. Men onderschat dat óók een jong persoon ernstig ziek kan worden, want niemand heeft al antistoffen tegen dit nare virus. Maar ook al maakt het je niet direct ernstig ziek, je kunt er wel long-covid aan overhouden. Dat is géén pleziertje kan ik je vertellen. Je hebt een voortdurende soort mist in je hoofd, je bent heel lang moe en je hebt langdurige concentratieproblemen. Maar onderschat niet het maandenlange verlies aan smaak en geur. Het idee alleen al dat je lange tijd niet van je eten kunt genieten! Het smaakt alsof je zweetsokken zit te eten.
Een andere belangrijke reden om je te laten vaccineren is dat je meehelpt je omgeving te beschermen, met elkaar voldoende immuniteit op te bouwen.”

Maximale bescherming

Paul Lieverse denkt dat tieners met onderliggend lijden binnenkort ook gevaccineerd zullen worden. “Er zijn tieners die graag gevaccineerd willen worden omdat ze in nauw contact met hun opa en oma willen blijven. Want je moet wel bedenken dat de zeer ouderen minder antistoffen aanmaken en daardoor niet maximaal beschermd zullen zijn. Mensen die bewezen corona hebben doorgemaakt, krijgen slechts 1 prik aangeboden, ook als de ziekte al wat langer geleden is. Voor hen geeft 1 prik even goede bescherming als de twee prikken voor wie geen corona heeft gehad. Nou ja, behalve bij zeer oude mensen of bij bepaalde ziektes en dat beslist dan de arts. 80-plussers krijgen ook na een doorgemaakte besmetting toch twee vaccinaties. Mensen met maar 1 prik en een doorgemaakte besmetting kunnen desgevraagd de aantekening krijgen dat hun vaccinatie voltooid is. Zodat ze op reis kunnen gaan.”

Moeten jongeren nu wel zo nodig op vakantie naar het buitenland gaan?

Paul: “Het feit dat jongeren in kroegen en daarbuiten dicht bij elkaar kruipen is de bepalende factor. Ik vind persoonlijk wel dat jongeren dit afgelopen jaar extra hard geraakt zijn. En dan staan ze ook nog achteraan in de rij voor vaccinatie! Tieners hebben pas in de herfst hun tweede prik binnen. Ze kunnen dus niet met een bewijs van vaccinatie op stap en dat heeft iets oneerlijks.”

Ben je als je gevaccineerd bent minder besmettelijk?

“Dat is juist, je bent als gevaccineerde zelf beschermd en ook geef je het virus minder makkelijk door aan anderen. Maar geheel uitsluiten kan je dat niet. Dat is bijvoorbeeld in Israël, waar de vaccinatiegraad heel hoog is, reden om traag en gefaseerd open te gaan.”
Hoe zit het met de alfa- en de deltavarianten? Die zouden toch 40-60% besmettelijker zijn? “Wij prikken hier met korte intervallen, anders dan men in Engeland doet. Vooral de tweede vaccinatie maakt de bescherming tegen de deltavariant effectiever. Dus denk ik dat wij in Nederlands een goede bescherming hebben. Daarom is het een beetje dom om die tweede injectie uit te stellen tot ver na je voorgenomen vakantie.”

Zou er nog harder aan getrokken moeten worden om de bereidwilligheid bij jongeren om zich te laten vaccineren en daarmee de totale vaccinatiegraad te vergroten?

“Ik hoor wel dat jongeren elkaar nu in de gunstige zin van het woord ‘besmetten’ en het er onderling met graagte over hebben dat ze een uitnodiging ontvangen hebben voor de vaccinaties en dat gaan doen. Dat is een gunstig effect. Ik vind een bepaalde mate van ‘drang’ wel nuttig, dat iemand voorrechten krijgt omdat hij of zij volledig gevaccineerd is, door bijvoorbeeld ergens wel weer naar toe te mogen. Overigens, ik vind een positief bijeffect van corona dat mensen dingen weer meer hebben leren waarderen. Blij zijn met de gewone dingen en naar elkaar omzien. Ik vind het ook wel mooi om te zien, bijvoorbeeld op zo’n vaccinatielocatie, dat men zegt ‘we fiksen dat toch maar mooi met z’n allen!’ Dat laat zien hoeveel veerkracht we met elkaar hebben!”