Maaltijdservice doneert Vrijwilligersprijs aan Kookgroep Hospice Lansingerland

Lansingerland - Vijf dagen per week bezorgen de 36 vrijwilligers van Maaltijdservice - een dienst van Welzijn Lansingerland - maaltijden bij mensen in Lansingerland die niet (meer) zelf hun eten kunnen verzorgen. De maaltijden worden warm geleverd door De Jong Diepvries die op zijn beurt de maaltijden van Vers Aan Tafel afneemt. Elke week worden er ongeveer 300 maaltijden bezorgd.

De klanten van Maaltijdservice hebben ruime keuze uit meer dan 100 verschillende maaltijden en er kan rekening gehouden worden met dieetwensen. Zo zijn er zoutarme maaltijden, lactosevrije maaltijden en glutenvrije maaltijden. Alle maaltijden kosten € 6,95 per stuk. Ook is het mogelijk om een soepje (à € 1,20) en een toetje (à € 0,51) erbij te bestellen. Deze dienst is bedoeld voor iedereen in Lansingerland die tijdelijk of langdurig niet zelf voor de warme maaltijd kan zorgen.
Vanwege deze belangrijke activiteit en omdat Maaltijdservice zich supersnel aanpaste aan de beperkingen toen de coronacrisis uitbrak, kregen de vrijwilligers van Maaltijdservice samen met de Boodschappendienst van Welzijn Lansingerland in januari 2021 de Vrijwilligersprijs uitgereikt door wethouder Ankie van Tatenhove. De gemeente verbindt aan de Vrijwilligersprijs een geldbedrag. De prijs is bedoeld voor de gezamenlijke inspanningen van de Maaltijdservice en de Boodschappendienst die de prijs dus delen. Ze hebben ieder een bedrag van € 125,- ontvangen. De Jong Diepvries deed er nog een schepje bovenop met een ijstaart voor alle vrijwilligers.

Geldbedrag wordt doorgegeven

De ijstaart hebben de mensen van de Maaltijdservice natuurlijk lekker opgepeuzeld, het geld wilden de vrijwilligers niet zelf houden. Ze steunen er graag een goed doel mee. Gezamenlijk is een lijstje opgesteld van een aantal goede doelen in Lansingerland en uit dat lijstje is gekozen. De keuze van de vrijwilligers viel op een andere dienst die zich in Lansingerland met voeding bezighoudt: de Kookgroep van het hospice in Bergschenhoek. Via de Vrienden van Hospice werd het contact gelegd. Coördinator Maaltijdservice Marjolijne Vrijheid overhandigde de donatie aan Monique van Drunen en Joke Granneman van de Kookgroep.

Grote variëteit

Ook de Kookgroep bestaat uit vrijwilligers. In de eerste maanden dat het hospice bestond, inmiddels 10 jaar geleden, had het hospice veel eten op voorraad om aan de wensen van de gasten tegemoet te komen. Maar daardoor werd er ook wel eens eten weggegooid. Bovendien vonden niet alle vrijwilligers het prettig om tijdens hun dienst in het hospice te koken. Om dat op te lossen werd de Kookgroep opgezet. Zes vrijwilligers, die ook actief hun diensten meedraaien in de zorg binnen het hospice, koken maaltijdgerechten. Ze doen dat gewoon thuis en verdelen de gerechten in kleine porties van ongeveer 50 gram. Deze maaltijdporties worden bewaard in de vier grote vriezers van het Hospice. Van lieverlee is het menu steeds verder uitgebreid en werden de keuzemogelijkheden voor de gasten ruimer en gevarieerder. Er zijn inmiddels maar liefst twaalf soorten soep, en evenzoveel soorten vlees- en kipgerechten. Twaalf soorten groente zijn er ook, evenals vijf soorten vis. De Kookgroep kookt niet alleen de Hollandse pot. Er worden ook bijvoorbeeld Indische of Italiaanse gerechten bereid. Daardoor heeft het hospice op elk moment van de dag allerlei gerechten beschikbaar voor de gasten. Het aanbod is heel divers en er wordt geen voedsel meer verspild. Onder de gasten en hun families bestaat veel waardering voor de kwaliteit en variëteit van deze dienst.
De vrijwilligers van de Kookgroep zijn blij met de donatie van de Maaltijdservice. Ze willen er wat nieuwe kookspullen van aanschaffen.