Franciscus arts promoveert op onderzoek relatie obesitas en hartfalen

Rotterdam - Vandaag, woensdag 16 juni, promoveert AIOS (arts in opleiding tot specialist) Sanne Snelder op het onderzoek Cardiobese, een studie die in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC is uitgevoerd en mede gefinancierd is door de BeterKeten.

Al tien jaar stimuleert, initieert en faciliteert de BeterKeten regionale samenwerkingen tussen ziekenhuizen rond patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Sanne is de eerste AIOS die met ondersteuning van een BeterKeten subsidie promoveert.

Betere diagnose en behandeling

Het doel van haar promotieonderzoek was om te na te gaan wat de relatie is tussen obesitas en hartfalen. Dit om uiteindelijk te kunnen zorgen voor een betere diagnose en behandeling van mensen met obesitas en hartfalen.
Obesitas komt steeds vaker voor en vormt een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook is er een duidelijke toename van het aantal mensen met een slechte pompfunctie van het hart, hartfalen, één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Concluderend is aangetoond hoe nieuwe technieken gebruikt kunnen worden om in een zo vroeg mogelijk stadium hartafwijkingen aan te tonen bij mensen met obesitas en is onderzoek gedaan naar de oorzaak van het vaak voorkomen van hartproblemen bij obesitas.

AIOS Sanne Snelder: "Samen met mijn collega, cardioloog Bas van Dalen, had ik als doel gesteld voor dit onderzoek om het risico op het ontstaan van hartfalen bij mensen met obesitas beter te kunnen voorspellen. Door middel van het onderzoek kan de diagnose beter worden gesteld, en kan zo nodig de behandeling eerder worden gestart."
Wil je meer lezen over het wetenschappelijk onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland? Kijk dan op de website www.franciscus.nl/wetenschap of lees het wetenschapsmagazine FranciScience. Dit kan digitaal via de website www.franciscus.nl/wetenschap/franciscience of neem gratis een magazine mee na bezoek aan Franciscus Berkel of het ziekenhuis.