Minibieb ‘ De Boekenwurm’ een aanwinst voor de buurt

Bergschenhoek - Renate Houweling staat in de buurt bekend als een echte boekenwurm. Ze verslindt boeken. Maar zij niet alleen. "We lezen allemaal veel in het gezin en hebben nog twee kleine boekenwurmpjes in huis."

Het afgelopen jaar was dit leesgedrag echt een probleem, aangezien de bibliotheek telkens weer gesloten was en het wel een heel dure hobby zou worden om steeds maar weer boeken te kopen. Renate: "Het alternatief was om boeken aan te schaffen in de kringloop. Dit hebben wij dan ook regelmatig gedaan. Ik vind lezen heerlijk, maar probeer het lezen ook te stimuleren. Vanaf mijn 16e werkte ik bij Kantoorboekhandel van Atten. En als oud-juf weet ik hoe belangrijk lezen is voor kinderen. Plezier hebben in het zelf lezen van een boek of gewoon heerlijk voorgelezen worden.  We doen het te weinig. Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen? Even je hoofd leeg maken en je verliezen in een prachtig verhaal en verdrietig zijn als het afgelopen is. Dat is wat het met mij doet en waarom ik er zo blij van word."

Minibieb

Tijdens de lockdown wisten ook buren en vriendinnen van Renate haar te vinden voor een boek. "De collectie boeken thuis was inmiddels best wel groot geworden. Ik startte daarom een primitieve minibieb in een plastic ladekastje. Vrijwel direct werd dit door de buurt opgepakt als een goed initiatief. Er werd flink geruild en de bieb werd regelmatig aangevuld. Helaas bleek deze bieb niet weerbestendig en moest deze elke dag naar binnen worden gezet."
Renate had dit jaar slechts één wens voor haar verjaardag; een echte minibieb. "En deze is er gekomen. Mijn man Ed Houweling bouwde een prachtige weerbestendige minibieb. Sinds Pinksteren is hij in gebruik en het is een groot succes. Het is een echte eyecatcher en als mensen langs wandelen zien we ze stilstaan en
even een blik erin werpen. Ik maak stiekem een dansje in de keuken als ze weglopen met een boek in de hand."

Landelijke dag

De minibieb staat er net op tijd. Zaterdag 5 juni is het de landelijke dag van de minibieb. Er worden rondom de aangemelde minibiebs diverse activiteiten georganiseerd. Minibieb ‘De Boekenwurm’ doet ook mee. Er zullen deze dag extra boeken aanwezig zijn om te ruilen, te lenen of mee te nemen. Er is een kleurwedstrijd en er wordt voorgelezen. 
Wil je een kijkje komen nemen? Volg de minibieb dan op Instagram.  Mocht je een kijkje willen nemen? Deze minibieb is te vinden in de Christiaan van der Takstraat in Bergschenhoek. Boeken mogen geruild of gedoneerd worden of je neemt een boek mee. Wil je leestips? Volg de minibieb www.instagram.com/lees_tippie