Jobcoaching met een verrassend staartje

Bleiswijk - Robert Oort (34) heeft altijd een passie gehad voor vrachtwagens. Hij werkte bij Jan Groen, maar was in zijn vrije tijd vaak te vinden bij F&R Transport. Via Mark Fijan van dit bedrijf is hij bij de afdeling Transport van Houweling Group terecht gekomen. Robert is een prima chauffeur maar het lukte hem niet om de theorie voor een groot rijbewijs onder de knie te krijgen. Na een succesvol jobcoachingstraject kan Robert nu toch in zijn eigen vrachtwagen de weg op.

Marianne Karsemeijer

Jaap Groenendijk van Houweling Group vertelt hoe dat in zijn werk ging. "Robert werkte al een paar jaar bij ons. Omdat hij geen groot rijbewijs heeft kon hij alleen op het terrein rijden en kleine vrachten laden en lossen. Zo was hij toch in de buurt van zijn grote passie: vrachtwagens. Robert is een goudeerlijke gast, iedereen kent hem en hij heeft voor iedereen een praatje. Hij is enorm loyaal naar zijn werkgever en staat altijd voor collega's klaar. Maar de communicatie met mij als zijn leidinggevende liep niet altijd even soepel. Via het UWV zijn we toen met een jobcoachingsprogramma begonnen. Er werd meer structuur in zijn dagindeling gemaakt en er is nu wederzijds veel meer begrip." Robert vult aan dat hij eerst niet zo blij was met het jobcoachingsprogramma. "Je wilt er toch liefst samen uitkomen", zegt hij. "Maar uiteindelijk ben ik wel blij dat we het gedaan hebben."

Eigen vrachtwagen

Robert is chauffeur in hart en nieren. Een vrachtwagenrijbewijs halen is echter helaas niet gelukt. Daarom heeft Houweling Group meegedacht om de droombaan van Robert te verwezenlijken. Omdat hij wel zijn trekkerrijbewijs heeft was het voor hem wel mogelijk om in een vrachtwagen te rijden die begrenst is op 40 km. Zo is het idee ontstaan om voor hem een vrachtwagen beschikbaar te stellen, voor lokale ritten en op het bedrijventerrein. Als verrassing hebben een stuk of acht collega's de wagen mooi opgeknapt. Robert is de koning te rijk. De wagen ziet er picobello uit en niemand waagt het om met schoenen aan de cabine binnen te gaan. Hij rijdt nu dagelijks met vrachten naar onder andere tuinderij Jami in Bergschenhoek en naar Koppert in Berkel en Rodenrijs. Robert heeft inmiddels een contract voor onbepaalde tijd gekregen. "Een droom is uitgekomen", zegt hij.