Bedrijvenparken Bleiswijk steeds duurzamer

Bleiswijk - De afgelopen jaren is de ontwikkeling van de bedrijvenparken Klappolder, Bleizo en Prisma in een versnelling geraakt. Het zijn vooral grote logistieke bedrijven die hier, in de A12-corridor, aan weerszijde van de A12 zijn neergestreken. De platte daken van deze grote bedrijfspanden lenen zich uitstekend voor de plaatsing van zonnepanelen.

Wie op de N209 of komend vanaf de A12 langs de genoemde bedrijvenparken rijdt, ziet de gigantische gebouwen van bedrijven als Hoogvliet, Hello Fresh, Albert Heijn, Zalando en Jumbo. Aan deze ontwikkeling is nog geen einde gekomen.

Groot en klein

Kenmerkend voor de wijze waarop deze bedrijven gehuisvest zijn, is het ruime oppervlak met platte daken. De gebouwen zijn daarmee bijzonder geschikt voor het winnen van zonne-energie door middel van de toepassing van zonnepanelen. Maar niet alleen op de grote logistieke panden worden zonnepanelen geplaatst. Ook op kleinere bedrijfspanden met minder dakoppervlakte laten ondernemers zonnepanelen plaatsen. Hiermee dragen ook zij hun steentje bij aan verduurzaming van de bedrijvenparken.

Rendement

Een nadere verkenning leert dat de eerste panelen op deze bedrijventerreinen uit 2012 dateren. Maar verreweg de meeste panelen zijn hier in 2020 aangebracht. Inmiddels leveren deze zonnepanelen op jaarbasis 30 miljoen kwh vermogen. Over twee jaar groeit dit naar tenminste 37,5 miljoen kwh per jaar. Er liggen dan 114.000 panelen op de daken. Ter vergelijking, hiermee kunnen jaarlijks ruim 13.000 huishoudens van stroom worden voorzien.