De weg naar het pleegouderschap

Sjoukje weet één ding zeker en dat is dat ze moeder wil worden. Als zij in aanraking komt met pleegzorg, gaat haar hart sneller kloppen. De eerste stap is daarom snel gezet. In deze column neemt ze je mee op de weg om pleegmoeder te worden. Door een kijkje te geven in haar persoonlijke verhaal wil ze andere mensen inspireren om makkelijker de stap te zetten richting de pleegzorg.

In het artikel, Hart voor de pleegzorg en het kind, heb je gelezen waarom ik gekozen heb om het traject van pleegmoeder te volgen. Wat volgt is het bijwonen van een informatiebijeenkomst op 8 april die momenteel online gehouden wordt.
Met een open blik ga ik de avond in. Er wordt voorlichting gegeven door één van de medewerkers. Aan de hand van zijn ervaring en een aantal informatieve video’s krijg ik een helder beeld van hoe de pleegzorg in zijn werk gaat en waar de organisatie naar op zoek is. Ze zoeken naar mensen die zorg kunnen bieden zolang nodig is.
Dan blijkt dat één van de aanwezige een pleegmoeder is. Zij deelt open en eerlijk haar ervaringen met ons. Hoe zij in eerste instantie alleen tijdelijk zouden opvangen, maar dat zij inmiddels al twee jaar de zorg hebben voor hun pleegzoon. Wat zij vertelt is dat er vaak veel meer bij komt kijken dan alleen maar de zorg voor een kind.
Zo kun je niet zomaar een beslissing maken en gaan er veel dingen in overleg met een gezinsvoogd.
Tevens zullen er contactmomenten plaatsvinden met de ouder(s) en zal je daar tijd voor vrij moeten maken.
Uiteraard is wat zij vertelt niet in twee zinnen te vangen, maar wat ik het belangrijkst vind is het gevoel dat ze overbracht. De liefde straalde er namelijk vanaf en dat raakt me enorm. Ik vind het heel waardevol om de ervaring van deze pleegmoeder te hebben meegekregen, want het helpt mij om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
Het aanmeldformulier is ingevuld en er zal een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Volgende maand deel ik mijn ervaring met je of kijk intussen op www.sjoukjenees.com .

Sjoukje Nees