Burgermeetnet wijst biomassacentrales op basis van Schone Lucht Akkoord af

Lansingerland – De gemeenteraad stelde op 22 april jl. de nota ‘Handelingsperspectief biomassaverbranding voor de glastuinbouw in Lansingerland’ vast. Een praktische motie van oppositiepartij GroenLinks om de toepassing van biomassacentrales nu al zo veel mogelijk te beperken, haalde het niet. Een symbolische motie van Leefbaar 3B, waarbij wethouder Van den Beukel met zijn boodschap naar de sector moet, haalde het wel.

Freek J. Zijlstra

Hans van Teffelen van het Burgermeetnet in Lansingerland is al verontrust over uitstoot van de huidige biomassacentrales en het negatieve effect daarvan op de volksgezondheid van inwoners in de directe leefomgeving. Het Burgermeetnet stelde ook in het afgelopen tijdvak vast dat er perioden zijn waarin de WHO- en de EU-norm ruimschoots overschreden werden. Het beleid van de gemeente is gebaseerd op cijfers van andere gemeenten. “Waarom maakt u niet gebruik van onze door de DCMR en RIVM gevalideerde meetgegevens? Laat zien dat u niet alleen het Schone Lucht Akkoord tekent, maar er ook naar handelt! Daarom kan er géén sprake van zijn dat er nóg eens twee biomassacentrales actief worden.”
Het Schone Lucht Akkoord werd op 13 januari 2020 gesloten tussen Rijk, provincies en gemeenten. Door de handtekening onder het akkoord te zetten committeren ondertekenaars zich aan de ambitie om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren.
De ambitie is om toe te werken naar een substantiële reductie van de gezondheidsschade en zo in 2030 een gezondheidswinst van minimaal 50% ten opzichte van 2016 te behalen. Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven.

Stop waar het kan

In een eerste motie van GroenLinks, met steun van D66, die zich richt op de dagelijkse praktijk wordt gesteld dat de verbranding van biomassa met hout als belangrijke grondstof geen toekomst heeft en dat nieuwbouw van biomassacentrales bovendien niet op draagvlak kan rekenen. Op basis van de huidige wettelijke regelingen is het mogelijk om opbrengsten van warmte en energie aan derden te leveren. Daardoor zou de kap van bomen gestimuleerd worden. Om die reden zouden er geen nieuwe vergunningen voor het bouwen of exploiteren van een biomassacentrale afgegeven moeten worden. De fracties roepen het college op nog binnen de huidige raadsperiode met een voorstel te komen waardoor hout gestookte biomassacentrales geen vergunning krijgen voor exploitatie en bouw als zij behalve voor eigen gebruik ook voor derden produceren.

Persoonlijke boodschap

De Leefbaar 3B-fractie diende met steun van WIJ Lansingerland, D66 en PvdA een tweede motie met vooral symbolische waarde in. Zij signaleren een toenemende maatschappelijke en technische onvrede over de vermeende duurzaamheid van biomassaverbranding waarbij de hoeveelheid hout die nodig is groter is dan het nationale aanbod, zodat onder andere uit Canada geïmporteerd moet worden. De indieners veronderstellen dat de rol van biomassacentrales geen of een zeer beperkte rol zullen spelen in de energievoorziening van de nabije toekomst. Oplossingen zouden meer in toepassing van warmterotondes en geothermie in de glastuinbouw gezocht moeten worden. In de tussentijd is het gebruik van gas beter dan het verbranden van hout in biomassacentrales.
In de motie wordt het college gevraagd de nota ‘Handelingsperspectief biomassaverbranding voor de glastuinbouw in Lansingerland’ persoonlijk aan de sector te overhandigen met daarbij een indringend beroep verder af te zien van het bouwen van biomassacentrales.

Uit als een nachtkaars

De VVD wil eerst de effecten van de landelijke maatregelen afwachten. Het CDA heeft alle vertrouwen in de eigen wethouder die in de contacten met de tuinbouwsector het signaal goed over kan brengen. Een extra motie ter aanmoediging is overbodig. WIJ Lansingerland is tegen houtstook in verband met de ongezonde uitstoot van fijnstof, en daarom moet alles in het werk gesteld worden om de exploitatie van biomassacentrales tegen te gaan. De ChristenUnie stelt vast dat de landelijke overheid al de subsidies afbouwt en dat daardoor toepassing van biomassacentrales vanzelf zal uitdoven. De PvdA wil dat de gemeente biomassacentrales actief gaat ontmoedigen.

Wethouder Jan-Willem van den Beukel gaat graag in gesprek met het Burgermeetnet en stelt dat hun meetgegevens wel degelijk zijn gebruikt in de nota. Als de raad erom vraagt, zal hij het moreel appèl fysiek en corona-proof gaan overhandigen (motie 2). Hij zoekt wel nog naar een proportioneel middel om de in de eerste motie gevraagde druk op te voeren. Hij maakt onderscheid naar de bron, namelijk houtstook door open haarden van particulieren (die is niet gering), vergunde centrales die wel of niet operationeel zijn, (nog) niet vergunde centrales die aan derden willen leveren, en centrales die louter voor eigen gebruik actief zijn. Hij wil zo lang mogelijk het landelijk beleid volgen, voordat op lokaal niveau maatregelen genomen zouden moeten worden.

De motie van GroenLinks werd verworpen (13 voor, 18 tegen) en de motie van Leefbaar 3B werd aangenomen (25 voor, 6 tegen).