Website oorlogsslachtoffers Lansingerland

In mei herdenken we jaarlijks nationaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de periode in Nederlands-Indië tot 1949. Ook in relatie tot onze drie dorpskernen zijn vele doden te betreuren. Zij stierven hier lokaal of ver van huis en haard. Met een speciale website worden diegenen herdacht die - waar ook ter wereld - omkwamen met een relatie tot Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. De ‘oorlogsslachtoffers van Lansingerland’ zou je ze kunnen noemen.

In 2019 al, startte een reeks inloopochtenden onder de naam WO-2 Café Lansingerland. Dit project is een samenwerking tussen de gezamenlijke historische verenigingen van Lansingerland en Bibliotheek Oostland. In de eerste negen maanden zijn er buitengewoon interessante ontmoetingen geweest en indrukwekkende verhalen gedeeld. Met het ingaan van de corona-maatregelen zijn de WO-2 Cafés weliswaar noodgedwongen gestopt, maar het onderzoek en de verwerking ervan allerminst.
Met alle verhalen die verteld zijn, aangedragen op papier of via e-mail, is een redactieteam aan de slag geweest. In het jubileumjaar 2020 is het boekje “Vrijheid is voor geen geld te koop” verschenen als weergave van een aantal bijzondere gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. Daarnaast is een start gemaakt met het inventariseren van alle personen die zijn omgekomen in de oorlogsjaren met een relatie tot één van de drie voormalige gemeenten waaruit Lansingerland bestaat.

Website

De resultaten van de inventarisatie zijn meer en meer te zien op de vorig jaar gestarte website www.oorlogsslachtofferslansingerland.nl. Voor het aanvullen van de informatie over deze omgekomen mensen vragen wij blijvend uw hulp. Alle informatie die u over de genoemde personen kunt aanleveren is van harte welkom. Zo zijn wij bijvoorbeeld nog op zoek naar een aantal foto’s van de vermelde personen. De website is tot stand gekomen dankzij de Stichting Historisch Belang Lansingerland, een samenwerking van de drie lokale historische verenigingen.
Meer informatie is verkrijgbaar via leden van de werkgroep die de WO-2 Cafés organiseerde en ook de website heeft geïnitieerd. U kunt contact opnemen via het contactformulier van de website zelf of rechtstreeks via hnb4045@gmail.com.

Het eerder genoemde boekje is overigens nog te koop bij de volgende adressen:
Berkel en Rodenrijs: Bibliotheek Oostland (Nieuwstraat 25), Kantoorboekhandel van Atten (Kerkstraat 8).
Bergschenhoek: Historische Vereniging Bergschenhoek (tel. 06-25135037), Jumbo Veltrop (Dorpsstraat 39).
Bleiswijk: Historisch Museum Bleiswijk (Dorpsstraat 5, tijdelijk gesloten i.v.m. corona).