Van een lege tank in één boot naar een hele vloot!

Bergschenhoek – Heb je geen eigen sloep, maar wil je toch graag een dagje varen? Dan ben je aan het juiste adres bij Geen Boot Wel Varen, hét alternatief voor een eigen sloep. Het bedrijf van Laurens Kamerling (29) maakt varen voor iedereen toegankelijk, zonder dat je eerst duizenden euro’s in een sloep hoeft te investeren en jaarlijks rekeningen krijgt voor het onderhoud, de verzekering en een ligplaats.

Laurens Kamerling groeide op aan de Rottekade in Bergschenhoek. Het water van de Rotte trok hem al snel en met een piepschuim vlot, met een touwtje aan de steiger vastgebonden, voer hij zijn eerste meters over de rivier. Later kwam er een roeibootje en daarna met een kleine motor. Laurens maakte dankbaar gebruik van de nieuwe boot van zijn ouders met als gevolg dat hij, logischerwijs, de kosten voor het onderhoud en brandstof zelf moest gaan betalen. “Dan kom je er achter dat varen een dure hobby is”, vertelt Laurens. Een bijbaan naast zijn studie leverde niet genoeg op. Een probleem dat opgelost moest worden want minder varen was voor hem geen optie.

Twee vliegen in één klap

“Daarom maakte ik in 2013 een website en social media pagina’s aan om mensen enthousiast te maken om tegen betaling met me mee te varen. Twee vliegen in één klap, want zo kon ik varen en de benzine betalen.”
Al snel bleek de vraag groter dan het aanbod, maar genoeg geld om meer boten te kopen had hij niet. “Zeker geen dure chique sloepen waar steeds meer mensen naar vroegen. Onder het motto kan niet, bestaat niet, moest er iets bedacht worden. Langs de Rotte lagen altijd veel boten te wachten tot iemand zin of tijd had om met ze te gaan varen. Ik vatte het plan op om die boten te huren om ze vervolgens te verhuren aan mensen die graag wilden varen. Daar kwamen wel allerlei zaken bij kijken, zoals bijvoorbeeld verzekeringen om aansprakelijkheid af te dekken.”

Geen Boot Wel Varen

Eind 2014 besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe stap. Deelsloepen, waarmee iedereen mag varen zonder dat je eerst voor duizenden euro’s een boot moest kopen. De sloep moest ruim, luxe en vooral elektrisch zijn. Helaas betekende dit ook een flinke investering, zeker voor een student. In plaats van zijn tentamens te leren schreef hij een plan voor de toekomst, een ‘businessplan’. Laurens: “Tot mijn verbazing wilde sommige mensen ook graag investeren in mijn onderneming. Zo kon ik met een aantal leningen in 2017 mijn bedrijf starten.”
De deelsloepen van Geen Boot Wel Varen staan bekend als het alternatief voor een eigen sloep. Het bedrijf heeft inmiddels twee locaties en acht ruime elektrische aangedreven twaalfpersoons sloepen.
Je kunt de boot per uur huren of een abonnement afsluiten. Het huren van een grotere sloep, alleen met schipper en desgewenst met catering, voor maximaal 36 personen behoort ook tot de mogelijkheden. Instappen kan op verschillende locaties en varen kan je over de gehele lengte van de Rotte maar ook naar de binnenstad van Rotterdam en bijvoorbeeld naar Delfshaven.
Kijk op de website www.geenbootwelvaren.nl voor meer informatie en bel als je er niet uitkomt gerust even op, tel. 010 – 822 21 46.
Laurens: “Ik vind het leuk om mensen blij te maken, en dat lukt met mijn hobby, varen. Wat wil je nu nog meer!”