De rol van de uitvaartexecuteur

Lansingerland - Het goed voorbereiden van een nalatenschap is van groot belang. Bij Akto maken ze daarvoor gebruik van een Digitaal Nalatenschapdossier (via de Stichting RegisterExecuteur). Een onderdeel van de voorbereiding is het opnemen of doorspreken van de wensen ten aanzien van de uitvaart. Voor Akto zijn die wensen vooral van belang als zij de (opvolgend) uitvaartexecuteur zijn.

In het geval er geen familie beschikbaar is om die rol te vervullen of als die rol liever niet aan familie wordt gegeven, kan de toekomstig erflater Akto tot uitvaartexecuteur benoemen in het testament.
Nicole Goud, samen met Nico van Scheijndel het gezicht achter Akto, licht dit toe. "Het is niet automatisch de taak van de executeur van de nalatenschap om de uitvaart te organiseren. Zijn wij wel de executeur van de nalatenschap en is er geen uitvaartexecuteur benoemd, dan is het in principe aan de erfgenamen om de uitvaart te organiseren. Zijn de erfgenamen goede doelen, dan is dat - zoals u misschien zult begrijpen - niet zo handig, met name omdat ze de overledene niet of nauwelijks hebben gekend. Door bij leven de uitvaartwensen al op te tekenen, kunnen wij dan namens de goede doelen in het gat springen, dat door het ontbreken van de uitvaartexecuteur is ontstaan.
Ons uitgangspunt is dat wij proberen een rol te spelen in het leven van onze klanten. Onze klanten hebben ons in de eerste plaats vaak gevraagd om gevolmachtigde te zijn in hun levenstestament of executeur in het testament. Omdat wij over meer onderwerpen kennis hebben, raadplegen onze klanten ons ook over andere onderwerpen zoals zorg, pensioen, schenken, besparen erfbelasting of de aankoop of verkoop van een woning. Juist doordat we onze klanten vaak beter kennen, kunnen we bijvoorbeeld samen met hen de voorbereiding van de uitvaart helpen vormgeven. Ook kunnen we daardoor beter ondersteunen bij de voorbereiding en de afwikkeling van hun toekomstige nalatenschap”, aldus Nicole Goud.
Lees meer op de website van Akto-uw erfcoach en meer: www.akto.nu