Een bijzondere vorm van fotografie

Reportages uitvaarten als tastbare herinnering voor nabestaanden

Berkel en Rodenrijs - Annette Schalbroeck-Gouma is herinnerings- en afscheidsfotograaf. Tegenwoordig worden uitvaarten steeds persoonlijker en is er ruimte voor bijzondere wensen. Nabestaanden willen daar graag een tastbare herinnering aan hebben, vooral omdat er een hoop aan je voorbij gaat tijdens zo’n emotionele gebeurtenis. Een fotoreportage van de uitvaart kan troost bieden in de periode van rouw. Annette heeft zich gespecialiseerd om dit mooie werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Annette vertelt waarom ze voor deze specialisatie heeft gekozen.
“Ik fotografeer al een jaar of vijftien. Vijfenenhalf jaar geleden is mijn vader overleden. Tijdens de periode van overlijden leef je in een soort roes en ik kon na afloop niet alles meer terughalen wat er gebeurd was. Ik hoorde na de uitvaart voor het eerst dat het mogelijk is om een fotoreportage te laten maken. Ik wist niet dat het bestond. Had ik dat geweten dan had ik er voor gekozen. Ik vind het jammer dat ik het niet meer kan terugkijken.”
Annette is gediplomeerd en gecertificeerd als Bekwaam Afscheidsfotograaf. Ze vertelt: “Tijdens een uitvaart houd ik rekening met de bijzondere omstandigheden. Ik ben zo discreet mogelijk aanwezig, ik beweeg onopvallend als een soort ninja door de ruimte. En je moet met nabestaanden en hun verdriet om kunnen gaan. Maar het is niet alleen verdriet wat we vastleggen, we leggen ook liefde vast, uitingen van steun en troost."

Persoonlijke aanpak

Persoonlijk contact met de nabestaanden vindt Annette erg belangrijk.
Vooraf heeft ze een gesprek met de nabestaanden om te weten wat ze wel en niet vastgelegd willen hebben, wat de belangrijke momenten zijn.
Annette: “De foto’s worden in een persoonlijke online galerij aangeleverd of in een mooi luxe album. Ik maak ook altijd een klein persoonlijk album van zes foto’s, een overzicht van de uitvaart. Dat breng ik zelf langs bij de nabestaanden, zodat we nog kunnen napraten over hoe nu gaat en hoe zij de uitvaart ervaren hebben.”

Herinneringsfotografie

“Ik ben als fotograaf aangesloten bij de stichting Stil. Ouders kunnen via deze stichting foto’s laten maken van hun doodgeboren kindje, vanaf 12 weken. Zo hebben deze ouders een tastbare herinnering aan hun kind.
Het komt ook voor, dat mensen die ernstig ziek zijn en in de laatste fase van hun leven zitten, de wens hebben om foto’s te laten maken. Dat kan op elke gewenste plek, binnen of buiten.”
Annette heeft ook een eigen studio in Schiedam, waar ze fotoshoots doet en portretfotografie. Kijk voor meer informatie op haar website www.lastmemory-fotografie.nl.