Het interpellatiedebat over de Driehoek Noordpolder verliep dramatisch. U kunt daarover lezen in het relaas van de vergadering èn wat lezers er in hun ingezonden brieven over schrijven. Het komt regelmatig voor dat een prominent zich verslikt in een kwalijke opmerking die met openstaande microfoon nog wordt geregistreerd. Het gebeurde ook de groten der aarde. Oeps, foutje, kan zomaar gebeuren. Zo ook tijdens de raadsvergadering.
Het ging wel ergens over, namelijk over het herstel van vertrouwen in het handelen van betreffende wethouder. Een raadslid sprak na haar repliek in tweede termijn daarover een niet mis te verstane kwalitatieve beoordeling uit, op het moment dat de vergadering op zijn verzoek weer geschorst was. Een dag later was de gewraakte uitspraak na editing door de griffie verwijderd. Huh? Dat schuurt met de openbaarheid van bestuur, immers, tientallen of misschien wel honderden inwoners hadden de uitspraak live gehoord en hun politieke conclusies al getrokken.
De griffie liet mij weten dat het raadslid in de schorsing (buiten de vergadering om) helaas per ongeluk (zich niet bewust van het open staan van de microfoon) schuttingtaal heeft gebruikt. De griffie heeft in overleg met de voorzitter van de raad (de burgemeester) de beelden wel laten doorlopen, maar het geluid op dat onderdeel op mute gezet. Deze afweging is gemaakt met het oog op het gebruik van de schuttingtaal en omdat het geen onderdeel was van de openbare vergadering.
En daar heb ik dan grote moeite mee. ‘Wie ben je als niemand kijkt?’ Want het geluid mag dan wel verwijderd zijn, maar de beelden van een aantal raadsleden spreken duidelijke taal. En voor de duidelijkheid, dat is geen collectieve reactie van schrik of afkeuring. Oordeelt u zelf (webcast raadsvergadering vanaf 2.29.10).
Hoe kijk je nu naar politici als je inwoner van de Edelsteenbuurt bent? Het zijn gekozen volksvertegenwoordigers die geacht worden voor jouw belangen op te komen en afgewogen besluiten te nemen. Wat blijft er van de geloofwaardigheid over als er kort achter elkaar compleet verschillende dingen worden gezegd? Geef je aan zo’n iemand je portemonnee met € 137 miljoen in bewaring? Vertrouw je er op dat die starterswoningen gebouwd gaan worden, of juist dat we de open ruimte niet verder laten verdozen door multinationals?
Ik zit nu bijna 6 jaar te kijken en te luisteren naar de plaatselijke politici. Steeds vaker vraag ik me af namens wie en voor wie ze daar eigenlijk actief zijn. Misschien moeten ze dat de komende 10 maanden nog eens goed duidelijk maken en intussen allemaal gaan werken aan het herstel van vertrouwen.

Freek J. Zijlstra