Workshop PanPastel in boekhandel VS

Met Nature haalt Julia Woning de natuur binnen

Bergschenhoek - Ook al zat zij als kunstenaar het afgelopen jaar gevangen in het strakke korset van coronamaatregelen, Julia Woning hoefde zich desondanks geen moment te vervelen. Zo verscheen haar boek Workshop PanPastel - bestseller in Nederland en Vlaanderen - in een Engelse vertaling op de internationale markt, ontwikkelde zij een nieuwe serie schilderijen: Nature, en waren er de diverse online workshops.

Arie van Driel

Julia: "Het is een rare tijd. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Zelf ben ik de laatste twaalf maanden productiever geweest dan ooit te voren. Ik vluchtte in mijn werk om niet na te hoeven denken over de realiteit om me heen. Ik zette dat om in pragmatisch bezigzijn. Het abstract produceren. Verhalen via mijn schilderijen vertellen." En natuurlijk om te genieten van haar buitenlandse avontuur als auteur van PanPastel Workshop, dat onder meer in Amerika en Groot-Brittannië in de kunstenaars winkels ligt, en dat ruim vier jaar geleden op de Creative World beurs in Frankfurt begon.

Bedrijfslogo

Terplekke ontmoette de inwoonster van Bergschenhoek de eigenaren van een Amerikaans bedrijf dat PanPastel produceert: beeldend kunstenaar Ladd Forsline en diens vrouw Bernadette Ward. Julia: "Ik ben op Ladd en Bernadette afgestapt en heb gevraagd of ik hun bedrijfslogo mocht gebruiken voor mijn boek over PanPastel, waaraan ik toen werkte. Zonder aarzeling en zonder ook maar één pagina te hebben gelezen, zeiden ze allebei ´ja, dat is goed´. Wat op zich best on-Amerikaans is. Uiteindelijk kwamen we op het idee om het boek in het Engels te vertalen en samen uit te geven in Engelstalige landen."
Om misverstanden te voorkomen: de receptuur van PanPastel is totaal anders dan die van het alledaagse pastelkrijtje. Het resultaat van werken met een sponsje en sokjes aan een paletmesje levert een product op dat tussen tekenen en schilderen in zit. Het heeft ook andere eigenschappen, lijkt meer op verf dan op krijt en kan op veel soorten ondergronden worden gebruikt. Daardoor krijgen PanPastel-schilderijen onder meer een fluweelachtige uitstraling.

Nature

In de serie Nature brengt Julia - die naam maakte met haar Dikke Dames-schilderijen - nieuwe schilderijen waar een aantal stijlen bij elkaar komen: abstract, superrealistisch en illustratief. "Met Nature haal ik de natuur, zowel onder als boven water, naar binnen. Vogeltjes schilderen deed ik altijd al wel. Die zijn niet alleen kleurrijk, maar staan ook symbool voor rust en vrijheid. Alleen nu wilde ik ze wat groter hebben. Zeg maar op het ware formaat. Daarnaast wil ik met mijn doeken verhalen vertellen, voor interactie met de mensen zorgen. Iedereen ziet er wel een eigen verhaal in. Wanneer ik ernaar kijk,
hoor ik de vogeltjes zingen."
Naast het bedenken en uitwerken van schilderwerken, is Julia ook druk met het geven van workshops en demonstraties via het internet. Julia: "Normaal gesproken zou ik nu ergens in Nederland of Vlaanderen een demonstratie in een winkel voor kunstenaars hebben gegeven. Door de maatregelen rond de pandemie zit dat er niet in. Digitaal lesgeven en demonstreren is echter een prima alternatief om mensen stapje voor stapje de schilderkunst eigen te maken."

Uitzending

Zo geeft ze regelmatig een één uur durende live workshop die gratis is te volgen op Facebookpagina Colour.workshop. Julia: "Tijdens deze uitzendingen laat ik diverse teken- en schildermaterialen zien en leg ik de technieken uit. Doordat het live is, kunnen de deelnemers vragen stellen, waarna ik dan weer tekst en uitleg geef. Deze workshops zijn overigens tot één week na de uitzending terug te kijken."
Wie geïnteresseerd is in de uitgebreidere online workshops voor zowel beginners als gevorderden, kan voor meer informatie terecht op de website www.juliawoning.com of via Facebook, instagram en YouTube.