Zwerfafval opruimen, een mooi initiatief

Bleiswijk - Sinds 2018 is Antoon Derix (79) wekelijks op zondag een uur bezig met het inzamelen van afval. Elke week rond 13.00 uur is hij te vinden in het centrum of in de Bleiswijkse Zoom. Nu vanwege corona de parkeerplaats bij het Elysium en rond de scholen minder gereinigd hoeven te worden is hij van plan om ook de randen van de watergangen mee te nemen. Via De Heraut is hij in contact gekomen met Dick van Stegeren, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer.

Marianne Karsemeijer

Voor het verzamelen van het afval maakt Antoon gebruik van een speciale ring waarin een vuilniszak gehangen kan worden en een knijpstok. Het probleem is echter dat de volle zakken niet in de afvalbakken passen die in het recreatiegebied staan. Hij heeft hierover al contact gehad met Dick van Stegeren. De boswachter reageerde heel positief en is blij met het initiatief van Antoon. Ik heb op woensdagmiddag 17 maart met Antoon afgesproken bij de Rottemeren. Daar vertelt hij over zijn opruimwerkzaamheden. Namens Staatsbosbeheer is Kees van Vliet aanwezig. Hij is teamleider van Rottemeren/Bentwoud is via Dick van Stegeren op de hoogte van het werk van Antoon.

Vrijwilliger

Kees vertelt dat alle parkeerplaatsen maandag en vrijdag opgeruimd worden door Promen, maar dat ze blij zijn met de hulp van Antoon. In het hele gebied van het recreatieschap Rottemeren staan 150 ondergrondse afvalbakken. Deze hebben een grote capaciteit maar een kleine ingang. Dit is bewust gedaan, omdat een grote opening gevaar voor kleine kinderen kan opleveren. Hij stelt aan Antoon voor dat hij weer contact opneemt met Dick van Stegeren, zodat ze een oplossing kunnen verzinnen voor de te grote zakken en eventuele andere zaken. Ook biedt hij Antoon aan om vrijwilliger bij Staatsbosbeheer te worden. Ze kunnen dan zorgen voor een hesje, zakken, handschoenen en eventueel een schepnet met een lange steel voor het werk langs het water. Antoon heeft hier wel oren naar, al zegt hij er wel bij dat het geen verplichting moet worden, want hij heeft naast zijn opruimwerkzaamheden nog andere hobbies. Daarover leest u binnenkort meer.