De stip aan de horizon

Wat heb ik het de laatste maanden veel gehoord. Nederlanders smachten naar perspectief, naar uitzicht. En de overheid moet daarvoor zorgen. Al boden ze maar een stip aan de horizon. Een moment waarop je je kunt richten.
Maar de overheid kan - inmiddels een jaar nadat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) COVID19 als pandemie bestempelde - niet anders dan strenge maatregelen handhaven. Maatregelen waartoe sinds december ook de avondklok behoort.
De coronaregels, die de regering op advies van deskundigen heeft ingesteld, beginnen langzamerhand zwaar op ons volk te drukken. Steeds luider klinkt de roep om meer vrijheid. Je wilt bij je ouders of grootouders op bezoek. Het zou mooi zijn weer eens 'gewoon' naar de kerk te kunnen gaan.
De laatste persconferentie van de (demissionaire) premier en minister van volksgezondheid bood een beetje hoop op wat meer vrijheid. Als alles meezit mogen we aan het eind van de maand een biertje op een buitenterras drinken. Alsof dat het belangrijkste in het leven is...
Maar het blijft slechts een vage stip aan de horizon. De regering kan niet garanderen, dat het werkelijk zo zal gaan. Zij spreekt heel voorzichtig, omkleed het met tal van voorbehouden.
Wat heb je als columnist in De Heraut - in de rubriek "Geloven in Lansingerland"- de lezers te bieden? Misschien is het u opgevallen. De titel van deze column luidt: De stip aan de horizon. "De" spreekt van zekerheid.
Het is de zekerheid van geloven. Je weet iets zeker en daarom vertrouw je erop. Feitelijk gaat het niet over 'iets' maar over 'iemand'. Je gelooft in God. Je vertrouwt Hem op zijn Woord.
Daarom kan ik u als lezer de stip aan de horizon wijzen. Ik hoef dit niet te omkleden met tal van voorbehouden. Want God zelf staat er garant voor, dat wat Hij belooft ook werkelijkheid zal worden.
Wat God belooft? Een nieuw leven. De Bijbel in Gewone Taal heeft het over "Gods nieuwe wereld". Binnenkort vieren we als kerk Goede Vrijdag en Pasen. We gedenken Jezus' dood aan het kruis en zijn opstanding uit het graf. Het onomstotelijk bewijs dat de dood niet meer het laatste woord heeft.
We hebben uitzicht niet maar op een 'terug naar normaal', maar op een 'totaal nieuw normaal'. Hoor maar wat de Bijbel daarover zegt. De apostel Johannes hoort een luide stem die zegt: ‘Nu is God zelf op aarde. Vanaf nu zal hij bij de mensen wonen. De mensen zullen zijn volk zijn, en hij zal hun God zijn. Hij zal al hun tranen drogen. Niemand zal meer sterven, en er zal geen verdriet en geen pijn meer zijn. Want alles van vroeger is verdwenen.’ (Openbaring 21, 3-4) Echt iets om naar uit te zien.

Wiebe Tiekstra
emeritus-predikant van De Bron