Lansingerland - Matthijs Machielse volgt Alexander Kuipers per direct op als fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Lansingerland. Kuipers blijft aan als raadslid en gaat zich de komende tijd richten op het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van volgend jaar. Daarnaast begeleidt hij nieuwe kandidaten die een plek in de volgende fractie ambiëren. “Het was me een eer en een plezier onze fractie aan te voeren de afgelopen jaren. Ik ga nu voor de vijfde keer ons verkiezingsprogramma schrijven. Daarmee willen we de grootste partij in de raad worden!”
Matthijs Machielse neemt het stokje over. Het vicevoorzitterschap wordt ingevuld door Mauriel van As. Hij maakt op dit moment ook al deel uit van de VVD-fractie en is onder andere vertegenwoordiger in de raadscommissie ruimte.
Na de verkiezingen in maart 2018 koos de VVD-fractie Alexander Kuipers tot haar voorzitter. Hij is sinds 2003, met een onderbreking van vijf jaar, lid van de gemeenteraad van Lansingerland en eerder van die van Berkel en Rodenrijs. Hij is tevens voorzitter van de raadscommissie Samenleving.
Naast zijn dagelijkse baan en het raadslidmaatschap is Alexander trainer voor de Haya van Somerenstichting, het opleidingsinstituut van de VVD.