Van vluchteling tot stemgerechtigde:

"Ik kreeg hier mijn vrijheid terug en ervaar veel gastvrijheid"

Berkel en Rodenrijs - Hij is één van de vluchtelingen die in een rubberboot, bestemd voor acht personen maar toen gevuld met 47 mensen, de overtocht vanuit Turkije naar Griekenland waagde en daar gelukkig veilig aan kwam. Geboren en wonende in Syrië besloot hij, statenloos als hij was, via onder meer Turkije te vluchten voor IS en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit gekregen. Vorige week, tijdens de verkiezingen, mocht hij voor het eerst zijn stem uitbrengen. "Ik hoor er nu helemaal bij", laat Yazn Shaheen (33) ons weten.

John Hofman

Zijn ouders, geboren in Palestina, vluchtten in 1948 naar Syrië, waar Yazn werd geboren. Moeder is helaas al overleden, maar vader woont nog steeds in Syrië.Yazn groeide daar op en volgde er een studie, vergelijkbaar met wat in Nederland Hogerberoeps Onderwijs is. Zijn diploma is dan ook in Nederland officieel als HBO gewaardeerd.
In Griekenland aan gekomen, verbleef hij kort in een vluchtelingenkamp, vertrok weer en woonde daarna in opvangkampen in onder meer Oostenrijk en Duitsland, totdat hij in Nederland aan kwam. "Totaal verbleef ik 21 dagen in de verschillende kampen."
In vrij korte tijd maakte hij dus een hele reis naar het onbekende tot hij in Nederland aan kwam en in november 2015 in Berkel en Rodenrijs arriveerde waar hij, met meerdere vluchtelingen, zes dagen in de Sterrenhal aan de Wilgenlaan werd ondergebracht. "Ik ervoer toen al direct de gastvrijheid hier, omringd door aardige vrijwilligers die mij opvingen." Het was nog niet zijn eindstation, want er volgden nog enkele sporthallen voordat hij in mei 2016 zijn status kreeg en terugkwam naar Lansingerland. In september van dat jaar kreeg hij een kamer toegewezen in Hergerborch, waar hij zes maanden heeft gewoond. In feite begon toen zijn 'nieuwe' leven.

Actief

Maart 2017 kreeg hij een huurwoning toegewezen in Berkel en Rodenrijs, waar hij nu met plezier woont. Aangezien hij in Syrië Engels studeerde, kon hij zich in de vluchtelingenkampen al nuttig maken door als tolk te fungeren. Het was daarom ook makkelijker voor hem om met de vrijwilligers hier te communiceren. Inmiddels heeft hij het Inburgeringsexamen afgelegd en beschikt hij over diverse certificaten en getuigschriften, onder meer van het COA (Centrale Opvang Asielzoekers) en Staatsexamen Nederlands. Zodoende kon hij als vrijwilliger gaan helpen bij Vluchtelingenwerk, afdeling Lansingerland. Hij is enige tijd werkzaam geweest als administratief medewerker bij Bibliotheek Oostland en werkte één jaar in de keuken van Restaurant Muller en Co in Berkel en Rodenrijs. Momenteel zit hij zonder werk. "Ik wil heel graag weer aan de slag", zegt hij welgemeend, "en dan denk ik bijvoorbeeld aan sociaal werk of als consulent, maar dan wel in loondienst." Hij zit echter niet stil. Tot nu toe maakt hij zich verdienstelijk als vrijwilliger bij zowel de Stichting Humanitas als Stichting Vluchtelingenwerk Zoetermeer (waar Vluchtelingenwerk, afdeling Lansingerland inmiddels ook is gehuisvest, red.) en begeleidt nu zelf (gewezen) vluchtelingen in Lansingerland, mede dankzij zijn opleidingen en talenkennis. Ook heeft hij zitting genomen in de Adviesraad Sociaal Domein Lansingerland.

Nooit meer weg

Yazn is iemand die vooruit wil en actief wil blijven. We ervaren hem tijdens ons gesprek als een heel aardige en intelligente jongeman. Vanaf zijn13e jaar werkte hij respectievelijk op een olijfboerderij en bij een benzinestation. Hij had op een gegeven moment een eigen taxibedrijfje in Syrië om toeristen te vervoeren en tevens als gids te fungeren. Dat speelde zich uiteraard allemaal af voordat de vreselijke oorlog uitbrak. In mei 2016 verkreeg hij de status om definitief in Nederland te blijven. Eind 2019 vroeg hij de Nederlandse Nationaliteit aan, die hij inmiddels heeft gekregen. "Ik ga hier nooit meer weg. Hier kreeg ik mijn vrijheid terug en ervaar de gastvrijheid. Ik blijf hier tot aan mijn dood. Ik ben nu Nederlander. Nederland is mijn thuisland geworden", zegt hij vastberaden. "Ik ontmoet hier alleen maar aardige mensen. Ik ben heel goed bevriend met een familie in Bergschenhoek, waar ik altijd welkom ben."
Van enige discriminatie in Nederland heeft hij persoonlijk tot nu toe nooit iets gemerkt. "Ik voel me er echt bij horen." Heeft Yazn nog hobby's? "Ik fiets veel en bij goed weer zelfs behoorlijke afstanden."
Hoe ziet hij de toekomst hier? "Ik hoop zo snel mogelijk werk te vinden en, (hij zegt het met enige bescheidenheid) mijn wens is om hier nog eens een lieve, aardige vrouw te ontmoeten want alleen is maar alleen, dus ik zou mijn leven graag met iemand willen delen en hier een gezin willen stichten."