Hanneke Vliet Vlieland, directeur van woningcorporatie 3B Wonen, liet zich afgelopen week horen in de gemeenteraadscommissie Ruimte. Ze sprak de commissieleden indringend toe over de noodzaak om snel betaalbare woningen te bouwen. Wie een woning zoekt, moet rekening houden met een wachttijd van inmiddels 87 maanden. Op het vrijkomen van één woning komen 330 reacties. De kans dat je een huurwoning van 3B Wonen toegewezen krijgt, is bijna nihil.
Ik denk dat veel lezers de verhalen uit hun directe omgeving kennen. Jongeren die geen zelfstandige start kunnen maken, senioren die hun te grote (huur)woning niet kunnen inruilen voor een appartement. Voorbeelden te over.
Er is in ons land niet alleen sprake van een coronacrisis, maar ook van een wooncrisis. Achterover leunen is er niet meer bij. Geld en actieve inzet van het rijk, de provincie en de gemeente zijn nodig om tot oplossingen te komen. Snelle oplossingen, denk aan flexwoningen voor jonge mensen of het versneld ombouwen van lege kantoorpanden. Er zouden minder woningen in het dure segment gebouwd moeten worden, want veel inwoners van onze gemeente hebben het dan wel goed er zijn ook heel veel mensen die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Daarbij komt ook nog dat de coronacrisis ervoor zorgt dat mensen werkloos worden, hun onderneming moeten stopzetten en zelfs hun huis moeten verkopen.
Na de Tweede Wereldoorlog waren mensen gedwongen om bij elkaar in te gaan wonen. Zullen we dat straks ook massaal meemaken als dat nu al niet gebeurt.
De oproep van Hanneke Vliet Vlieland was terecht en kwam uit het hart. We zullen zien wie de handschoen oppakt.

Annette Docter