We hebben bijna allemaal een mobiele telefoon, een I-pad of laptop. Enorm handige middelen om zaken mee te regelen, gewaarschuwd te worden, muziek te luisteren, en wat al niet meer.
Voor demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz is het dan ook tijd om het luchtalarm, dat elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt getest, af te schaffen. Het wordt vervangen door NL-Alert. De meldingen van NL-Alert naar mobiele telefoons zijn flink verbeterd en de sirene biedt nauwelijks voordelen, aldus de minister.
Is dit echt wel zo verstandig? Er zijn nog steeds mensen die niet over een mobieltje, I-pad of laptop beschikken. En als ze er een thuis hebben liggen, weten ze vaak niet hoe de apparaten te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld bij ouderen het geval. Hun kinderen laten dan wel zien hoe de mobiele telefoon werkt, maar uiteindelijk wordt deze weinig gebruikt, omdat het toch te ingewikkeld is. Veel zaken die ouderen te moeilijk vinden om op hun I-pad te regelen, worden door hun kinderen uit handen genomen en afgehandeld. Dat is natuurlijk heel fijn en lief, maar het heeft tot gevolg dat het digitale tijdperk aan deze mensen voorbij gaat. 
Als er echt een ramp plaatsvindt - niet ondenkbaar in onze regio - wil je direct en met toeters en bellen gewaarschuwd worden. Dat kan het niet zo zijn dat groepen binnen onze samenleving buitengesloten worden, omdat ze niet beschikken over een (opgeladen) mobiele telefoon.

Annette Docter