Wie de afgelopen dagen, vooral ook in het weekend, buiten is geweest, kan het niet ontgaan zijn. De lente hangt in de lucht. En dan is het nog niet eens februari. 
De winterakonieten en sneeuwklokjes laten zich voorzichtig zien en op enkele plekken in het openbaar groen zie je de eerste vroege narcissen al in bloei staan. We hebben er allemaal zin in: het voorjaar!
Laten we echter niet vergeten dat het pas 31 januari is. Hartje winter. Het weer kan zomaar omslaan. Kou, regen, wind, vorst en sneeuw. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het zou zomaar kunnen gebeuren dat we onze oorwarmers weer tevoorschijn moeten halen.
In het jaar 1986 vond er nog een Elfstedentocht op 26 februari plaats. De hoop dat dit evenement nog kan worden gehouden, is echter allang vervlogen. De klimaatverandering is daar mede debet aan. Ook de wintersportgebieden ondervinden de gevolgen van het warmer worden van de aarde. Skiwedstrijden worden afgelast en je kunt je afvragen hoe lang de Olympische Winterspelen nog kunnen worden gehouden zonder al te veel ingrepen die op hun beurt ook weer ten nadele zijn van het klimaat. We staan voor ingrijpende keuzes.
Maar voor nu, terug naar vandaag de dag. Winter of voorjaar. Wie het weet, mag het zeggen.

Annette Docter