Afgelopen weekend maakte ik wat foto's van sneeuwklokjes, ja, zelfs speenkruid liet zich al zien, en publiceerde deze op sociale media. Uit de reacties van veel mensen is op te maken, dat ze toe zijn aan het voorjaar. Het zal met het grote aantal regendagen te maken hebben, dat we naar het zonnetje en de lente verlangen. Tegelijkertijd hoorden we dat de natuur een maand eerder in bloei is dan vijftig jaar geleden. Dat planten en bomen eerder in bloei staan, komt volgens bioloog Arnold van Vliet door de stijgende temperaturen van de afgelopen jaren. We zouden er niet blij mee moeten zijn.
De temperatuur op aarde is in de laatste jaren gestegen, je kunt er niet omheen. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de hazelaar (te) vroeg bloeit, we nu al 's ochtends vroeg merels horen zingen en dat insecten en kikkers in de war zijn.
Maar is dat nu echt zo erg, immers we snakken naar het voorjaar en bloeiende krokussen doen ons goed.
De stijgende temperatuur van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan. Gevolgen van de temperatuurstijging zijn stijging van de zeespiegel, langere periodes van hitte en droogte en in andere periodes veel neerslag. Als planten en dieren hierdoor zware klappen krijgen, kunnen we ook geen klimaatdoelen halen.
Al met al is het dus helemaal niet zo leuk dat we half februari al sneeuwklokjes en speenkruid in bloei zien. Het is gewoonweg te vroeg. Niet alleen overigens voor het klimaat, hooikoortspatiƫnten hebben het misschien al gemerkt dat de lente lijkt te zijn aangebroken.

Annette Docter