Sanne wint trofee-ontwerpwedstrijd

Berkel en Rodenrijs - Sanne ten Hoopen studeert Industrial Ontwerpen aan de Technische Universiteit van Delft en deed samen met twee medestudenten mee aan een ontwerpwedstrijd van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Elke zondagavond kwamen ze bij elkaar en werkten ze ijverig aan hun ontwerp. Het werd een succes, want op 1 maart werd hun uitgekozen trofee uitgereikt op het ComeniusFestival in Utrecht.

Door Laura Dofferhoff

Het Ministerie van Onderwijs reikte dit jaar prijzen uit aan verschillende teams van universiteiten en hogescholen. De winnende onderwijsteams werden geprezen voor het werken in goed teamverband en het geven van innovatief onderwijs. In totaal was er vijf miljoen euro te verdelen. De ene helft was voor de teams van de hogescholen en de andere helft ging naar de teams van de universiteiten. De winnaars kregen 1 maart een geldbedrag, maar ook een fysiek aandenken: een trofee. Voor die trofee had het ministerie een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Ze schreven een brief naar de kunstacademie, maar ook naar universiteiten en hoge scholen met creatieve opleidingen. Wilden hun studenten meedoen aan een ontwerpwedstrijd? De eisen: het ontwerp moest chique en robuust zijn. Degene die de ontwerpwedstrijd wint mag dan de trofee laten ontwikkelen en uitreiken op het ComeniusFestival in Utrecht.

Industrial Ontwerpen

Sanne ontving een appje over de wedstrijd in de groepsapp van haar opleiding. Ze studeert in Delft aan de TU en doet de opleiding Industrial Ontwerpen. Dat is volgens Sanne een hele brede opleiding. "Je hebt ook de opleiding Werktuigbouwkunde, maar dat is dan meer voor de grotere machines. Met de studie IO kan je kleinere producten ontwerpen, via methodes leer je dan hoe je je ontwerpproces moet vormgeven. Het is allemaal heel breed en vrij." Haar opleiding kwam daarom goed van pas bij het ontwerpen van de trofee en samen met haar medestudenten Lin Zhou en Eva Jonkers besloot ze om mee te doen aan de wedstrijd. "Het leek ons erg leuk om mee te doen. Ook zou deelname aan zo'n wedstrijd goed staan op ons portofolio, want je bent dan echt serieus bezig met een ontwerp."
Verschillende zondagavonden kwamen ze bijeen om aan hun ontwerp te werken en dat werd een succes, want minister Van Engelshoven koos hun trofee uit als winnaar. Ze kregen een geldbedrag van 10.000 euro en mochten van dat bedrag hun trofee laten produceren. Toen de trofeeën eenmaal waren geproduceerd mocht Sanne ook aanwezig zijn op de uitreiking daarvan. "Het festival, waar de prijzen werden uitgereikt was online en met veel camera's dus dat was erg spannend en bijzonder om mee te maken", aldus Sanne. De trofeeën werden onder andere uitgereikt aan de volgende onderwijsteams: de TU Eindhoven innovation Space, LeerLevels van de Hogeschool van Amsterdam en het Open-ICT team van de Hogeschool Utrecht.