Geloof en corona

Wanneer er geen sticker bij u op de brievenbus zit, heeft u mogelijk het tijdschrift ‘Eyeopener’ in de bus gevonden. Een blad geschreven door iemand die de coronacrisis duidt als de vervulling van bijbelse voorspellingen. Het vaccineren wordt hierin met de Bijbel in de hand afgeraden.
Bij mij lag dit blad niet in de brievenbus. Ik werd erop gewezen door gemeenteleden. Online heb ik het doorgebladerd en hier en daar iets gelezen. Dit is bijbeluitleg die mij totaal niet aanspreekt en ik leg het dan ook zo gauw mogelijk aan de kant. Ik weet dat er mensen zijn die in de gebeurtenissen van deze tijd herkennen waarover gesproken wordt in het bijbelboek Openbaringen. ‘Kijk,’ zeggen zij, ‘de Bijbel heeft dit al voorspeld.’ Dat is hen goed recht, maar het is niet de manier waarop ikzelf de Bijbel lees. Het is waar: het is lang niet altijd eenvoudig om teksten uit dit eeuwenoude boek te duiden. Iedere generatie, ieder mens moet daar weer een weg in zien te vinden. Met vallen en opstaan.
Het belangrijkste dat ik uit de Bijbel leer is een boodschap van vertrouwen en hoop. Van een God die met ons meegaat in de moeilijke tijden van het leven. ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.’ (Psalm 23: 4).
Ik lees in de Bijbel over een God die met ons mee de diepte ingaat, tot in de dood toe. Binnenkort gedenken we dat op Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus sterft. Zelfs in de dood dragen Gods handen ons en richten ons op. Dreiging, lijden, ziekte, angst en dood: ze hebben niet het laatste woord. God heeft het laatste woord. Dat vieren we met Pasen. Jezus Christus neemt ons aan de hand het leven in. Dit vertrouwen en deze hoop mogen ons begeleiden in het maken van onze keuzes: de keus om ons al dan niet te laten vaccineren en alle andere keuzes in ons leven.
Vrede en alle goeds voor u en jou in deze coronatijd en voor straks: een vrolijk en gezegend Pasen.

ds. Gerdina Loeve
Predikant Open Hof Bleiswijk
Protestantse Kerk in Nederland