Bruno (14) wil meer inhoudelijke informatie over de politiek

Bergschenhoek - Bruno Wilbrink mag de aankomende verkiezingen helaas nog niet stemmen. Toch is hij nu al geïnteresseerd in de politiek. Wie is de baas over ons land? Welke partij is links en welke rechts? Hoe werkt ons rechtssysteem en waar staan de verschillende politieke partijen voor? Op deze vragen hoopt hij de komende jaren antwoord te krijgen, zodat hij over vier jaar een weloverwogen keuze kan maken.

Door Yennah Schenk

Op dit moment zit Bruno in het derde leerjaar van de havo op Melanchthon Bergschenhoek. Hij vertelt dat hij het idee heeft dat er op scholen weinig aandacht aan het onderwerp politiek wordt besteed.
"Wij krijgen bij het vak geschiedenis wel uitleg over verschillende regeringen, maar niet over onze huidige regering. Ik vind dat we daar meer les over zouden mogen krijgen, zodat we beter voorbereid zijn voor als we achttien zijn en mogen stemmen. Nu hebben we eigenlijk geen idee hoe het systeem werkt."
Hij mist de inhoudelijke informatie. Zo zou hij graag willen weten welke politieke partijen er zijn en waar deze voor staan. Het liefst met concrete voorbeelden. "Misschien ook een keertje een uitje naar de Tweede Kamer. Dat lijkt mij hartstikke leuk."

Bijdrage leveren

Tijdens één van de persconferenties riep premier Mark Rutte jongeren op ideeën te bedenken over hoe ze hun steentje kunnen bijdragen in deze tijd van coronacrisis. Dit zorgde bij Bruno echter voor wat verwarring.
"Ik zie heel vaak op sociale media dat er een jongerenrondje wordt georganiseerd waarbij de mening van jongeren wordt gevraagd. Alleen vraag ik mij af of ze daar wel iets mee doen. Want als bijvoorbeeld de burgemeester in gesprek gaat met jongeren, zou ik ook graag in de media terug willen zien wat uit het gesprek is gekomen en wat men ermee gaat doen. Anders krijg je het gevoel dat je als jongere niet serieus wordt genomen."
Hij denkt dat als jongeren meer op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en resultaten, ze ook beter begrijpen dat hun stem ertoe doet. Zeker wanneer ze hun stem moeten uitbrengen tijdens de verkiezingen.
Voor de jongeren die de komende verkiezingen gaan stemmen, geeft Bruno als tip mee: zorg dat je goed onderzoek doet naar de politieke partijen en denk goed na over je besluit.