LTV Bleiswijk kijkt uit naar het volgende Bleiswijk Open

Bleiswijk - De KNLTB maakte zondag 7 maart het Toernooi van het Jaar bekend. Ook Bleiswijk Open 2020 was genomineerd. Met drie andere verenigingen mocht de club hopen op de eerste plaats die echter buiten verwachting van velen aan een andere vereniging werd toegekend. Een teleurstelling voor toernooileider Roland van Meggelen die met zijn team tijdens de coronaperiode toch veel tennisliefhebbers vermaak wist te bieden. En die uitkijkt naar de derde week in augustus; zou het mogelijk zijn weer, zoals hij zegt, 'ouderwets' uit te pakken?

Rien Kuyvenhoven

Het organiseren van toernooien is belangrijk voor verenigingen. Allereerst zorgt het voor veel sfeer en gezelligheid en daarnaast, zo blijkt uit onderzoek, zorgt deelname aan toernooien ervoor dat leden een sterkere binding met de vereniging krijgen, wat een positief effect heeft op het ledenbehoud. Het Bleiswijk Open is daar een sprekend voorbeeld van.
Roland van Meggelen, erelid van LTV Bleiswijk: “Wij hebben de liefhebbers in 2020 tóch nog kunnen laten genieten van leuke wedstrijden. De deelname van onder andere Kiki Bertens, Raemon Sluiter en Martin Verkerk hebben laten zien dat onze vereniging haar leden wat wil bieden. Er kon bedrag van maar liefst € 12.500 worden gedoneerd aan Zorghuis Grip, hier in ons dorp. Dat was onze bijdrage aan de zorg."

Smashcourt

Bij LTV Bleiswijk wordt gespeeld op Smashcourt. De kracht van SmashCourt schuilt in een gravelkleurige stabiliteitsmat die wordt voorzien van een ongebonden keramische toplaag. Door gebruik van de stabiliteitsmat ontstaat een zeer stabiele en vlakke tennisvloer, de ongebonden toplaag zorgt ervoor dat je perfect kunt glijden en bewegen. Uit spelerservaring blijkt dat de grip goed is, de toplaag stabiliteit geeft bij het afzetten en prettig glijdt. Als heel positief wordt het balgedrag ervaren, onder andere de balstuit en -snelheid. Het is belangrijk dat de banen goed worden onderhouden. Voor algemeen onderhoud heeft LTV Bleiswijk een groundsman en hulp van vrijwilligers.
Roland van Meggelen begon zelf op achtjarige leeftijd met tennis naast zijn voetballoopbaan en had bewondering voor Andre Agassi en John McEnroe.

Inspiratie

Op de vraag welk (inter)nationaal toernooi voor hem een voorbeeld is bij het organiseren van Bleiswijk Open is hij heel duidelijk. "Ik ben vaak aanwezig geweest bij het ABN AMRO tennistoernooi en heb er altijd veel inspiratie opgedaan. Ik neem altijd een kijkje bij andere toernooien om er de leuke dingen uit te halen. Eigen creativiteit is echter ook erg belangrijk.
Ben wel een paar keer naar Roland Garros gegaan en daar hangt voor mij wel een perfecte sfeer hoe tennis beleefd kan worden."
Over Bleiswijk Open vertelt Roland: "Toen ik begon bij de commissie van Bleiswijk Open stond het toernooi altijd al erg goed aangeschreven. De organisatie klopte en de spelers en bezoekers vonden het leuk om te komen spelen en kijken. Ik denk dat ik in de loop der jaren het spelersniveau omhoog heb gekregen met de contacten die ik had en ook heb onderhouden. Ooit heb ik dat ingezet in 1998 met de deelname van Huub van Boeckel. Dat was in die tijd vernieuwend binnen de open toernooien, een oud-prof mee laten spelen met een open toernooi. Voor onze bezoekers was het genieten. Verder heb ik door het wegvallen van Jan Dammes (lange tijd hoofdsponsor, red.) het nieuwe concept bedacht en uitgevoerd met tien baansponsoren. Met deze bedrijven konden nieuwe ideeën verwezenlijkt worden.
Ook geloof ik in het blijven zoeken naar nieuwe invalshoeken om de deelnemers te verrassen. Denk aan een buitenbar, beachvelden, de ladiesnight, een wijnproeverij, muziekoptreden, cateraar, goochelaar, tribune, goede doelen, nieuw blik ballen voor elke wedstrijd, veegploeg, ballenkinderen, ijs players lounge, muziek op de baan, en ga zo maar door. Er moet onderscheidend vermogen zijn anders val je af. "
Bij de pakken neerzitten ligt hem zeker niet. "Alleen baal ik er wel van en is het zuur dat we geen Toernooi van het Jaar zijn geworden. Hoe het er dit jaar komt uit te zien, weet ik nog niet. Verleden jaar was het een mooi evenement en ik ga ervan uit dat het ook dit jaar zo zal zijn. Ik ben benieuwd naar de regels die we in acht moeten nemen."