Ondernemen in 2021

Oostland - VNO-NCW Oostland hield donderdag 18 februari jongstleden een bijeenkomst bij Muller & Co in Berkel en Rodenrijs. Vanzelfsprekend digitaal. Inmiddels zijn de meeste ondernemers daar wel aan gewend.

De bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met de Rabobank Zuid-Holland en Gijs van der Helm, voorzitter van de afdeling Oostland, gaf het woord dan ook aan Sjoerd Hardeman van Rabo Research. Vanzelfsprekend kwam deze terug op zijn voorspelling van een jaar geleden. Net als bij al zijn collega’s moesten die al snel worden aangepast aan de gevolgen van het Covid-19 virus. Dat zorgt er ook voor dat de voorspelling voor het komend jaar moeilijk zijn.
“De verlenging van de lockdown en de invoering van de avondklok zorgen ervoor dat we wat somberder naar 2021 kijken”, stelde Hardeman. “Op dit moment denkt de Rabobank in scenario’s. Twee huidige ontwikkelingen kunnen grote impact hebben op de toekomst. Namelijk de mate waarin de overheid de economie aanstuurt en de vraag of de economie gericht is op een brede of ‘enge’ welvaart. Een enge welvaart is gericht op winst en inkomen. Bij een brede welvaart wordt ook gekeken naar andere factoren, zoals baanzekerheid, onderwijs, gezondheid en het milieu."
Van de ondernemers die digitaal meededen geeft 66,9% aan te verwachten dat de overheid meer invloed krijgt op de inrichting van de economie en 78,7% dat een brede welvaart belangrijker wordt voor economische vooruitgang. “Deze verwachtingen sluiten aan bij de middellange termijnvisie die VNO-NCW vorige week presenteerde”, aldus Hardeman.

Personeel

Na de Rabobank kreeg gastheer Robèr Willemsen het woord. Als eigenaar van diverse horecazaken wordt hij zwaar getroffen door de lockdown. Hij is overigens meer bezorgd over zijn personeel dan over zijn bankrekening. “Het is voor mij nu het belangrijkste om het team bij elkaar te houden om straks weer vol energie en creativiteit er tegenaan te gaan.” Het is volgens Willemsen best moeilijk om licht aan het einde van de tunnel te blijven zien. “De overheid richt zich vooral op de gezondheidszorg, maar de problemen reiken veel verder.” Wel geeft hij aan dat het juist nu belangrijk is voor ondernemers om zich te verenigen om zo een krachtiger geluid te kunnen laten horen.
Tot slot van de bijeenkomst konden de ondernemers zich in zogenaamde “break out rooms” voegen om over diverse onderwerpen van gedachten te wisselen. Vanzelfsprekend hoopt iedereen erop dat de volgende ontmoeting weer op de vertrouwde manier kan worden gehouden.