Laatste begroting van huidig college, lasten voor inwoners Lansingerland lager

Lansingerland - Het college van burgemeester en wethouders heeft de laatste meerjarenbegroting klaar en schrijft zwarte cijfers. Wethouder Abee gaf aan blij te zijn met het financiële resultaat dat dit college in de afgelopen vier jaar voor elkaar heeft gekregen. Blij, maar niet achterover leunend. "We blijven werken aan een stabiel financieel beleid waardoor de lastenverlichting voor de burgers steeds wat zal dalen en Lansingerland een financieel gezonde gemeente zal blijven.

Peter Tetteroo

Er is een sluitende meerjarenbegroting met oplopende reserves, dalende schulden, toenemend weerstandsvermogen en een verlaging van de lokale lastendruk voor de inwoners. Wethouder Abee: "Om uit de rode cijfers te komen is er flink bezuinigd intern en extern, de economie trok aan, is er voorzichtig met investeren omgegaan, de grondverkopen stegen, is de rente op schulden verlaagd. Dit alles heeft er toe geleid dat de gemeente er goed voor staat, een sterke positie in de regio heeft en stevige internationale relaties onderhoudt.

Lastenverlichting

Bij haar aantreden in 2014 stond dit college voor de forse opgave om de gemeente na financieel zware jaren weer gezond te maken. Wethouder Abee: "We zijn nu vier jaar verder en gaan voor het derde jaar de afvalstoffenheffing verlagen, structureel met 17 euro en daarbij geven we alle burgers eenmalig in 2018 een bedrag van 68 euro terug. We verlagen de onroerendezaakbelasting (ozb) met 3% (voor een gemiddeld huishouden is dat 11 à 12 euro). Daar staat tegenover dat de rioolbelasting iets omhoog gaat. Alles bij elkaar gaan de lasten voor een gemiddeld koophuis 10% omlaag en voor een huurhuis 16%. Zo komt onze gemeente langzaam maar zeker uit het rijtje van duurste gemeenten.

Zes programma's

In de begroting komen zes programma's aan de orde. Bestuur en dienstverlening, Sport cultuur en onderwijs, Maatschappelijke ondersteuning, Lansingerland schoon, heel en veilig, Lansingerland ontwikkelt en Grondzaken. Binnen deze zes programma's komen onder meer aan de orde: het verhogen van de fietsveiligheid, maatregelen om de rotondes in de gemeente te verbeteren, verlichting aan te leggen langs het fietspad bij de Landscheidingsweg en andere veiligheid verhogende maatregelen. Het college trekt extra geld uit voor energiebesparing bij sportverenigingen, voor extra speelcapaciteit bij de voetbal en de hockey en voor uitbreiding van de activiteiten van de bibliotheek.

Groene leges en duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Wethouder Abee: "In dat kader omarmen we het voorstel van raadslid Michiel Muis (D66) die voorstelde om bedrijven en particulieren die een duurzaam project ontwikkelen korting te geven op te te betalen leges. We reserveren daar 350.000 euro voor. De gemeente is zeer in trek bij nieuwe inwoners en bedrijven, er wordt weer volop gebouwd en mede door deze 'Groene Leges' werken we aan duurzame samenleving waarin jong en oud zich thuis voelt. In dit kader past dat wij oog hebben voor milieu en energie. Daar waar het kan werken we aan een energie neutrale werk- en leefomgeving en continueren wij onze bijdrage aan energiebesparing en Co2 reductie.

De begroting 2018 wordt op dinsdag 24 oktober besproken in de gezamenlijke commissie, vanaf 17.00 uur en op donderdag 2 november, vanaf 19.00 uur, behandeld in de gemeenteraad. U kunt de complete begroting vinden op www.lansingerland.nl/zelf-regelen/nieuws_43547/item/lasten-voor-inwoners-lansingerland-fors-lager_89905.html.