Gemeente stelt omwonenden teleur

Lansingerland – De herinrichting van de Noordeindseweg veroorzaakt overlast voor omwonenden van het depot aan de Oudelandselaan dat als opslag en uitvalsbasis voor de werkzaamheden wordt gebruikt. Het lukt de gemeente maar niet om op een normale manier met inwoners te communiceren en tevreden te stellen. Men kiest uiteindelijk voor de juridische route met het onnavolgbaar verlenen van omgevingsvergunningen.

Freek J. Zijlstra

In De Heraut van 29 juli jl. hebben we u uitvoerig geïnformeerd over een conflict van bewoners rondom het depot aan de Oudelandselaan met de gemeente en de door haar ingeschakelde uitvoerders van de herinrichting van de Noordeindseweg, waarbij de gemeente Lansingerland niet alleen vergunningen verleent, maar medeverantwoordelijk is voor de communicatie met die omwonenden en het veilig stroomlijnen van de werkzaamheden die vanuit het depot gefaciliteerd worden. Omdat omwonenden zich met hun klachten over aanhoudende overlast en onveilige verkeerssituaties onvoldoende gehoord voelden door aannemer en gemeente, besloot men naar de rechter te stappen.
In dit proces, waarbij de gemeente als uitgangspunt heeft dat de werkzaamheden hoe dan ook door moeten blijven gaan, is voortdurend sprake van actie en reactie. Wij sloten het artikel af met de opmerking dat dit slepende conflict ongetwijfeld vervolgd zou worden. Dat is nu gebeurd, doordat de gemeente de omgevingsvergunning voor het depot waar materialen, bouwmachines, afval en werkketen worden opgeslagen, eerst heeft laten verlopen maar nu plotseling intrekt. Het gaat om de locatie op de hoek van de Oudelandselaan en Westersingel, al spreekt de gemeente over locatie Noordeindseweg. De werkzaamheden gaan inderdaad onverminderd door.
Omwonenden hebben vervolgens de rechtszitting die op maandag 10 augustus jl. zou plaatsvinden geannuleerd, maar wel per omgaande bij de gemeente bezwaar aangetekend om legalisatie achteraf voor illegale werkzaamheden onmogelijk te maken.

Welles nietes

Het college van b. en w. heeft nog niet op de aanvullende raadsvragen, die de GroenLinks-fractie op 22 juli over deze onverkwikkelijke situatie stelde, geantwoord. Wel berichtte Menno Duk desgevraagd dat hij op vrijdag 7 augustus jl. een gesprek heeft gehad met een ambtenaar van de gemeente over de overlast van de werkzaamheden. Daaruit leidt hij af dat de werkzaamheden eind september / begin oktober klaar zijn en de overlast dus afgelopen moet zijn. De gemeente geeft aan dat er op gezette tijden een opzichter namens de gemeente aanwezig is. Het is zijn taak de afspraken te handhaven. Menno Duk stelt vast dat hij daarin onvoldoende slaagt. Voorts zou volgens de zegsman van de gemeente de indertijd afgegeven vergunning voor een aannemer die werkte voor het Hoogheemraadschap zijn geweest, maar die werkzaamheden zijn inmiddels afgelopen. De gemeente is van mening dat aannemers die voor de gemeente werken geen vergunning nodig hebben. “Ik zet daar grote vraagtekens bij. Het lijkt mij meer dan normaal dat gelijke behandeling bij het uitvoeren van werkzaamheden in de openbare ruimte toegepast wordt,” aldus Menno Duk van GroenLinks.