Kerkzijn in coronatijd: zegen en uitdaging

Bergschenhoek - In het overzicht in De Heraut van vorige week over de vraag hoe kerkelijke gemeenten omgaan met de uitdagingen waar het coronavirus ons voor plaatst, was het de Hervormde Gemeente van Bergschenhoek niet gelukt tijdig informatie aan te leveren. Dominee Arjen Terlouw geeft graag alsnog een update.

"Vanaf medio maart waren en zijn ook de diensten vanuit onze kerk voornamelijk digitaal", vertelt ds. Terlouw. "En dat geldt ook voor andere bijeenkomsten, zoals vergaderingen en gesprekskringen. Gelukkig was bij de verbouwing van de kerk in 2018 ook de techniek up-to-date gemaakt om diensten digitaal uit te zenden. Die technische mogelijkheden hebben we juist in deze tijd als een zegen ervaren."
Van meet af aan is geprobeerd om de gemeenteleden zo goed mogelijk te informeren door middel van digitale nieuwsbrieven. Aanvankelijk waren deze met name gevuld met de actuele berichten over de maatregelen rondom de diensten. In tweede instantie werden de nieuwsbrieven gevuld met ervaringen van gemeenteleden. Persoonlijke en kostbare verhalen werden zo gedeeld, waarin lief en leed, vragen en de kracht van het geloof in God naar voren kwamen.
Afstand moeten houden vormt een uitdaging voor de verbondenheid. "Maar het maakt ook creatief. Dat was te merken in de afgelopen periode, in de samenleving en ook in onze gemeente. Er is intensief meegeleefd met elkaar en in het bijzonder met degenen die kwetsbaar zijn. Ook de creatieve initiatieven van jongeren waren hartverwarmend: online sessies van de jeugdclub Tim en Rank, Teen Hangout meetings en digitale jeugddiensten."
Ondertussen is er weer meer mogelijk. "We zijn er blij mee", zegt ds. Arjen Terlouw. "Maar het blijft ook behelpen, omdat er normaal gesproken zo’n 500 tot 550 mensen op zondagochtend in de kerk zitten." Er is een digitaal reserveringssysteem waarmee de aanmelding geregeld wordt (http://kerkkaartje.nl/hervormde-gemeente-bergschenhoek/). Er zijn huisregels opgesteld en coördinatoren aanwezig om alles soepel en zorgvuldig te laten verlopen. En natuurlijk blijven de diensten ook online beschikbaar.

Verlangen naar gemeenschap

Ds. Terlouw: "Hoe mooi de mogelijkheid van online diensten en bijeenkomsten ook is en hoe fijn de versoepeling van allerlei maatregelen ook is, het verlangen blijft. Verlangen naar wat? Vooral naar de gemeenschap en de verbondenheid met elkaar. Juist nu de vanzelfsprekendheid weg is, ga je beseffen wat je mist… De realiteit is dat het best nog wel een poos kan duren voor alle beperkingen worden opgeheven. En toch… Het verlangen blijft. Wat een feest zal het zijn als we als kerken weer echt open mogen en zonder voorbehoud iedereen welkom kunnen heten! Daarvoor ben je kerk!"