Lansingerland voor elkaar: vrijwilligers Welzijn Lansingerland aan het woord

Lansingerland - Bij Lansingerland voor elkaar kun je terecht wanneer je praktische hulp nodig hebt. Je kunt je ook melden wanneer je vrijwilligerswerk wilt doen. Deze week laten we twee vrijwilligers van Welzijn Lansingerland aan het woord die vertellen wat dit vrijwilligerswerk voor hen betekent. We spreken met Sonja Rijnbeek, coördinator mantelzorg vervangende zorg, en met Jan Rijnbeek.

Als nieuwe coördinator van de Mantelzorg Vervangende Zorg stelt Sonja zich graag voor. "Mijn naam is Sonja Rijnbeek, ik ben getrouwd en heb twee kinderen van 18 en 21 jaar. In het verleden heb ik 10 jaar lang gewerkt met verstandelijk beperkte mensen, dit heb ik altijd met veel plezier gedaan en hierbij heb ik ook met veel vrijwilligers gewerkt.
Ondanks dat ik altijd heel blij ben geweest met de ondersteuning van de vrijwilligers, kon ik mij toen nog niet helemaal voorstellen waarom mensen vrijwilliger wilde worden. Nu ik één dag in de week werk als schoonheidsspecialiste kreeg ik de behoefte om mezelf meer in te zetten voor de medemens.
De zorg van eerst mijn vader en nu mijn moeder heeft mijn ogen geopend. Wat is het toch lastig als je ouder wordt en je lijf je in de steek laat, de eenzaamheid en de behoefte aan hulp zijn dan groot. In de korte tijd dat ik bezig ben als coördinator vrijwilligers leer ik wat een mooie organisatie Welzijn Lansingerland is. De warmte en behulpzaamheid van de vrijwilligers zijn mooi om te ervaren en geven mij veel voldoening."

Voldoening

Jan Rijnbeek vulde bijna drie jaar geleden zijn wens in om meer te doen voor de medemens zonder daar zelf direct resultaat uit te halen. "Mijn ruim 40 jaar in het bedrijfsleven met een resultaat gerichte instelling liep naar het einde, dus ik zag mijn kans schoon en zocht het contact met Welzijn Lansingerland. Al snel werd mij duidelijk dat er een professionele en bijzonder warme organisatie stond waar ik vooraf geen enkel van benul had én hoe groot de noodzaak er is om een handje toe te steken als het om het welzijn van onze medeburgers gaat. Van klussendienst, maaltijdservice, formulierenbrigade tot mantelzorg vervangende zorg, er is voor iedere behoefte aan hulp wel een groep mensen die zich belangeloos inzet om te helpen."
Na enkele gesprekken kwam Jan terecht in de mantelzorg vervangende zorg (MVZ) om mantelzorgers te ondersteunen in hun zware taak en er af en toe ook eens even uit te kunnen om te relaxen, te sporten of bijvoorbeeld aan het koor te kunnen deelnemen. "Best wennen om ineens zo geconfronteerd te worden met een lastige privésituatie bij mensen die je helemaal niet kent", zegt Jan. "Gelukkig is er steeds prima begeleiding vanuit het team en kan je al je vragen en onzekerheden fijn met elkaar delen in het regelmatige overleg wat er onder professionele leiding plaatsvindt.
In de twee en een half jaar dat ik een eenzame man heb mogen bezoeken heb ik ontzettend veel geleerd, de man ging van ziekenhuis naar ziekenhuis, zat in zorghotels tot aan een hospice en dat was voor mij allemaal vrijwel onbekend. Ik leerde inzien dat geluk in het leven niet vanzelfsprekend is en dat het belangrijk is aan je netwerk te blijven werken door open te staan voor anderen. Hulp bieden én zelf hulp aanvaarden hoop ik nu beter in mijn levensstijl te kunnen vasthouden en uitrollen naar mijn omgeving."
Begin 2019 is Jan naast bezoeker ook coördinator van de mantelzorg vervangende zorg geworden, waarbij hij de hulpvragers en hulpbieders aan elkaar koppelt. "Inventariseren wat de vraag is van de mantelzorgers en onderzoeken wat een vrijwilliger aan hulp kan bieden is een uitdaging die iedere keer weer onbekende facetten met zich meebrengt. Zeker nu in de tijd met het virus werd het nog belangrijker om mensen niet thuis in isolement te laten wegzakken en tegelijkertijd de gezondheidsrisico’s te respecteren. Het was tegelijk ook geweldig te ervaren hoe sterk de banden waren tussen de hulpvragers en hulpbieders zodat er allerlei slimme en warme oplossingen gevonden werden om het contact te onderhouden.
Nu we voorzichtig weer meer direct contact mogen hebben in ons netwerk, heeft ons team weer een start met onze vrijwilligers gemaakt om per situatie een verantwoorde opbouw van de contacten af te stemmen. De bijeenkomsten waren hartverwarmend en bijzonder te ervaren wat mensen voor elkaar kunnen en willen betekenen in de mooie werk in een Welzijn Lansingerland."

Ook vrijwilligerswerk doen in Lansingerland? Bel 010-5225545 of mail naar info@viplansingerland.nl.