Lage Bergse Bos krijgt er twee Schotse Hooglander kalfjes bij

Bergschenhoek - Fietsend of wandelend door het Lage Bergse Bos zien we al een aantal jaren Schotse Hooglanders lopen. Prachtige, imposante dieren. Donderdag 7 mei zijn er twee jonge kalfjes (stieren) bij gekomen, afkomstig uit het Schiebroekse Park, waar er nu nog acht lopen. Op termijn zullen er twee oudere stieren vanuit het Lage Bersge Bos weer naar een andere plek gaan.

John Hofman

Zowel boswachters van de gemeente Rotterdam als die van Staatsbosbeheer (recreatieschap Rottemeren) waren er vrijdagmiddag bij om alles in goede banen te leiden. De aanhangwagen waarin de twee stiertjes zaten stond al voor de koraal geparkeerd en het wachten was op de veearts die het gebeuren op een goede manier moest begeleiden. Het bleek dat de twee kalfjes al vrij mak waren, want ze liepen rustig vanuit de aanhanger de koraal in, uiteraard binnen de stevige ijzeren omheining. De komende week zullen de kalfjes nog binnen de omheining blijven. Daarna lopen ze net als de rest van de kudde los op het rundereiland in het Lage Bergse Bos.
De runderen zijn niet alleen een leuke attractie voor het publiek, ze hebben ook nog een nuttige functie in het beheer van het Lage Bergse Bos zelf. Door hun manier van eten, hun voorkeur voor bepaald voedsel in de verschillende seizoenen drukken ze een stempel hoe een gebied er uit ziet na verloop van tijd. Zo eten ze naast gras ook graag knoppen en bladeren van bomen en struiken. Wordt in het najaar en de winter het aanbod van gras en bladeren minder, dan beginnen ze ook twijgen, bast en jonge boompjes te consumeren. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan hoe de omgeving er uiteindelijk uit gaat zien.
Dankzij de goede contacten tussen de boswachters van de gemeente Rotterdam en Staatsbosbeheer heeft recreatieschap Rottemeren nu weer twee prachtige nieuwe kalfjes in het Lage Bergse Bos. De kalfjes zijn vijftien maanden geleden geboren in het Schiebroekse Park in Rotterdam. Door de verschillende samenstelling van de kuddes in de Rottemeren en het Schiebroekse Park kon deze mooie samenwerking plaatsvinden. De kudde in Schiebroek bestaat namelijk uit een stier en een kudde koeien waardoor er met regelmaat kalfjes geboren worden. Door de beperkte ruimte in het Schiebroekse Park ontstaat er na verloop van tijd een geboorteoverschot. Die kudde uit het Lage Bergse Bos daarentegen bestaat enkel uit ossen. Natuurlijke verjonging is daardoor onmogelijk. Nu kon het geboorteoverschot van het Schiebroekse park mooi voor verjonging zorgen in het Lage Bergse Bos.

Niet voeren

Verzorger vanaf het eerste uur, Ruud Bredius, is er bijna dagelijks te vinden. Eerder had De Heraut al eens een interview met hem. De dieren nemen bij hem een belangrijke plaats in. Hij kent ze door en door en de dieren kennen hem goed. Van hem krijgen ze voedsel en water.
"Ik wil nog eens extra onder de aandacht brengen dat het publiek de Schotse Hooglanders niet moet voeren!", zegt Ruud. "Ze krijgen van mij voldoende en speciaal voor hen bestemd voedsel."
Schotse Hooglanders kunnen ongeveer 14 jaar oud worden. Ook al zijn ze behoorlijk mak, mede doordat ze gecastreerd zijn, je moet altijd afstand houden en niet te dichtbij komen. Het blijft dus oppassen geblazen! Dus ook: foto's maken is prima, maar dan wel op afstand.
Ruud had ook dit keer zijn kleindochter Danique (11) meegenomen. Tijdens het eerdere interview met Ruud was zij er ook al bij. Wil ze ook boswachter worden? "Misschien wel, maar ik weet het nog niet zeker", zei ze desgevraagd. Voorlopig gaat ze regelmatig met opa naar de dieren.