Vaccinatie 14-jarigen tegen meningokokkenziekte

Lansingerland - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) vaccineert 14-jarigen tegen de meningokokkenziekte. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens vaccinatiedagen, maar deze gaan door het coronavirus (COVID-19) niet door. De vaccinatie tegen de meningokokkenziekte kan echter niet te lang wachten. Daarom worden alle 14-jarigen die nu een prik nodig hebben uitgenodigd deze te halen op een CJG-locatie.

De meningokokkenziekte type W circuleert nog steeds in Nederland. Het is daarom belangrijk dat 14-jarigen de prik hiertegen, de MenACWY-vaccinatie, zo snel mogelijk krijgen. De jongeren die de vaccinatie nu nodig hebben, krijgen een brief thuisgestuurd. Daarin worden ze uitgenodigd op een van de CJG-locaties. Ook wordt meer informatie over het coronavirus gegeven en toegelicht aan welke afspraken de jongeren zich moeten houden wanneer ze de prik komen halen.

Alternatieve werkwijze

De alternatieve werkwijze is getest op CJG IJsselmonde. Na een positieve evaluatie wordt het nu uitgerold over alle CJG-locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo kan het CJG, zoals is verzocht door het RIVM, zoveel mogelijk 14-jarigen vóór 1 juli 2020 uitnodigen.
Om te onderzoeken hoe jongeren deze manier van vaccineren ervaren, wordt hen gevraagd na de prik een korte online vragenlijst in te vullen. Onder de deelnemers verloot het CJG vijf cadeaubonnen van Bol.com.

Prik voor 9- en 12/13-jarigen

Bescherming tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) en het humaan papillomavirus (HPV) komt niet in gevaar door de vaccinaties ertegen uit te stellen tot na de zomervakantie. Wie was uitgenodigd dit voorjaar een van deze prikken te komen halen, krijgt voor vaccinatiedagen in het najaar opnieuw een uitnodiging.

Informatie

Op de website van het CJG is voor ouders en verzorgers een themapagina over het coronavirus te vinden: centrumvoorjeugdengezin.nl/corona. Daar staat de meest actuele informatie over de dienstverlening van het CJG en worden handige apps en websites gedeeld. Wie daar geen antwoord kan vinden op een vraag, kan contact opnemen met het contactcentrum van het CJG.