Martin van der Brugghen wacht met smart op groen licht voor ATV Berkenrode

Berkel en Rodenrijs - De tijd staat even stil voor actieve sporters en de vaak al wat op leeftijd zijnde vrijwilligers nu ze hun sport niet kunnen beoefenen of hun tijdsbesteding voor de club niet zoals altijd kunnen invullen. Hoe vermaken zij zich en wat heeft dit alles voor invloed op hun dagelijkse bezigheden. We praten met Martin van der Brugghen, die via zijn tennisschool De Brug als tennisleraar betrokken is bij ATV Berkenrode. Hij is begaan met de club die aansprekende namen als Kiki Bertens heeft voortgebracht en waar nieuwe talenten met smart wachten om in haar voetsporen te treden.

Rien Kuyvenhoven

"Wie heeft dit wel eens meegemaakt, niemand", steekt hij zijn verbazing over het virus niet onder stoelen of banken. Wat betreft de sluiting van de hekken van de tennisvereniging zegt hij te hopen dat we niet vaker met dit soort situaties geconfronteerd worden. "Niet in de eerste plaats voor onze tennisschool, maar het gaat de gehele vereniging aan. Van jeugd- tot recreatietennis, voor het kantinegebeuren en tevens voor de groep die fulltime met deze sport bezig is. Ook krijgt het sociaal gebeuren een enorme knauw. Het was vreemd om van de één op de andere dag te moeten stoppen."
Van der Brugghen zegt deze tijd goed doorgekomen te zijn. "Mooi moment om alles eens op een rijtje te zetten. Ik ben ook wat meer tot rust gekomen. Heb films gekeken, veel gewandeld. Veel nagedacht over tennis. Nee, ik heb die tijd wel nuttig besteed. Maar ik verlang toch wel weer terug naar het dagelijks leven, hoewel ik me afvraag iin hoeverre de tijd van voor de crisis terugkomt", is hij ook realistisch over wat nog komen gaat.

Toptalenten

Al bijna een kwart eeuw verzorgt Martin van der Brugghen met zijn tennisschool De Brug de tennislessen bij ATV Berkenrode. Hij geeft de lessen zelf en werkt samen met een vijftal vijftal trainers.
Met het toenemen van het aantal lessen nam ook het aantal leraren toe. Deze leraren zijn allemaal als speler op de club opgeleid of hebben in ieder geval een aantal jaren bij de school getraind. Hetzelfde geldt voor de boekhouder, degene die de lessen coördineert, administrateur Paul van Bentveld.
Van der Brugghen: "Onze leraren zijn KNLTB-gediplomeerd en beschikken over de tennisleraar licentie. Naast de recreatieve tennissers, trainen en begeleiden de trainers van de tennisschool ook een aantal toptalenten. Want vergeet niet dat we na Kiki Bertens, één van de beste in de geschiedenis van het Nederlandse tennis, ook nog twee Nederlandse kampioenen hebben bij de jeugd. Op onze vereniging lopen opnieuw grote talenten rond met dezelfde ambities als Bertens. Anouk Koevermans, die Nederlands kampioen werd in de categorie tot 12 jaar, en Suzan Lamens, zij won drie jaar geleden het NK tot 18 jaar. Die willen graag in de voetsporen treden van Kiki. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd", weet de tennisleraar.

Tunnel

Ook hij benadrukt dat gezondheid in deze fase van het grootste belang is. "Dat weet iedereen wel. Ook al staat de vereniging met duizend leden te trappelen om het tennispark weer bevolkt te krijgen, heb ik begrip voor de genomen maatregelen. Maar ik zie licht in de tunnel. Ik hoop dat de jongste leden van de club begin mei weer naar het park mogen komen, zij hoeven geen rekening te houden met de anderhalve meter. Voor de oudere jeugd tot 18 jaar zal het moelijker worden. We zullen de oefeningen moeten aanpassen, dat gaat lukken. Vooral ook omdat er dan toch nog meer ruimte is op de banen omdat senioren er nog niet actief mogen zijn. Voor de grote groep die graag de top wil halen zal het nog even wachten worden. Ze willen zo graag na al die weken rust. Maar ik heb wel in de gaten dat er ook bij die spelers begrip is, omdat de gezondheid toch het belangrijkste is. De enige troost is dat het op de internationale kalender ook een drama is omdat toernooien voorlopig niet worden gespeeld. We gaan het zien wat de komende weken zullen brengen."