Karim wordt (bijna) een bekende Lansingerlander

Bleiswijker bereidt 4-delige tv serie voor

Bleiswijk – Op dit moment is Karim Amghar volop in de weer met het maken van een 4-delige serie voor NTR die in de maand mei uitgezonden zal worden via NPO2. We kennen Karim inmiddels van meerder tv uitzendingen, maar ook van zijn onlangs uitgegeven boek en de ontvangst die hij in 2018 kreeg tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de koning en koningin in het paleis op de Dam.

Trees Borkus-Henskens

Amghar is bekend van zijn boek Van Radicaal Naar Amicaal, het televisieprogramma Karim pakt zijn kans, voor de NTR en als panellid van het De Wereld Draait Door (DWDD) en Het Lagerhuis. Naast zijn schrijf- en televisiewerk werkt Amghar als docent omgangskunde op een mbo in Rotterdam en als docent op een lerarenopleiding in Leiden. Hij heeft zich gespecialiseerd in de thema’s polarisatie, radicalisering, diversiteit en andere sociaal-maatschappelijke thema’s. Vanuit die hoedanigheid werd hij onder meer als gast gevraagd bij talkshows RTL Late Night, DWDD en De Nieuwe Maan. In 2018 ontving hij de Compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.

Ramadan

De Bleiswijker met Marokkaanse roots werd gebeld; of hij een idee had om rond de ramadan (vanaf 23 april) een programma te maken en te presenteren. Een programma voor elke Nederlander, waarin verbinding en spiritualiteit centraal konden staan. Hij zag het als een grote eer en uitdaging en buigt zich inmiddels over de ideeën. De opnamen zullen deze maand door het hele land van start gaan.

Plannen

Elke uitzending zal uit drie rubrieken bestaan,” weet hij al. “Als eerste een goede daad voor de samenleving, daarna volgt een comedy over de ramadan en tenslotte een verzoening waarbij ‘sorry’ en vergeving centraal staan. Het hele programma zal een half uur duren.
Door het totale programma zal een rode draad van verbinding lopen; verbinding van alle Nederlanders, ongeacht waar ze vandaan komen. Samen vasten en vervolgens samen eten is een belangrijk onderdeel van de ramadan, maar er is veel meer. Ramadanhelden die in tijd van corona de ramadan mogelijk maken. Een ramadangesprek met gezaghebbende moslims op een sleutelpositie over de ramadan in de huidige coronacrisis. Ook vlogs vormen een belangrijk onderdeel; moslims (jong, oud, man, vrouw, in verschillende situaties; bekend/onbekend) die aan de ramadan meedoen, laten zien hoe ze deze ramadan in coronatijd beleven. Hoe kun je iets betekenen voor elkaar, ook in moeilijke tijden. Dat probeer ik mijn dochtertje tijdens de ramadan ook mee te geven. De hele periode staat er bij ons thuis een mand op tafel met daarin een opdrachtje voor elke dag. Bijvoorbeeld het samen koekjes bakken en die deels naar de buren brengen, maar ook andere goede daden (die uitvoerbaar zijn voor kleine kinderen) zitten er tussen, evenals zorgen voor en verzoening. Daar zal dan ook het programma in mei om draaien.”

De uitzendingen zijn op de vrijdagen 1, 8, 15 en 22 mei om 18.15 uur op NPO 2 met steeds een dag later de herhaling.